U obilju kiše, biljke došle na svoje

…Livada je pjesma koju priroda piše,
Sa svakim cvijetom što se rađa i cvjeta.
Neka te inspirira, neka te preplavi,
Svaki put kada na livadu kročiš.

Zato slijedi miris cvijeća i zov livade,
Tamo ćeš zasigurno pronaći slobodu i sreću.
Uživaj u ljepoti koja te okružuje svuda,
I osjeti radost života dok livada cvjeta… (autor nepoznat)

Ovih dana svjedočimo prekrasnim šarenim livadama (vidi galeriju slika) koje su prepune različitog cvijeća. Biljkama za razvoj i dostizanje punog potencijala treba voda uz mineralne tvari, a ove godine vode ima i “previše”. Rekli bismo, dobra godina za biljke, no, ne sve. Nekim biljkama smeta previše vode pa ne uspijevaju dozoriti plodove te oni propadaju ranije što će za posljedicu imati manjak sjemena za daljnje rasprostranjivanje. Kišna godina nije pogodna ni za kukce koji posjećuju cvijeće, a posebno je leptirima niska brojnost ove godine. Više je razloga što je moglo kumovati tome osim previše kiše.

Livade košanice i pašnjaci najvažnija su staništa danjih leptira te o njima ovise i leptiri i njihove biljke hraniteljice. Zato je važno pravilno ih održavati što, prije svega, podrazumijeva pravovremenu košnju i primjeren broj košnji (preporuka su dvije košnje: 1. otkos do 15.6 SIJENO, 2. otkos iza 15.9. OTAVA). Primjerice, ukoliko čitavu livadu pokosimo u trenutku kada ženke neke vrste leptira polažu jajašca na biljku hraniteljicu, onemogućit ćemo razvoj čitave generacije te vrste leptira na pokošenom staništu. Ostavimo uvijek barem četvrtinu livade nepokošenom (mozaična košnja) kako bi leptiri koji na njoj žive mogli završiti razvojni ciklus. Isto vrijedi i za mnoge druge vrste kukaca, kao i za livadno cvijeće. S druge strane, livade ne bismo smjeli prestati kositi. U tom slučaju one zarastaju, a cvijeće i druge zeljaste biljke postupno se zamjenjuju travama i grmljem te, na kraju, šumom. Šumske vrste leptira za svoje preživljavanje trebaju šumske rubove bogate cvijećem i drugim biljkama te je i njih potrebno pravilno održavati i ne prečesto kositi. (Izvor: Koren T., 2020. Dnevni leptiri Risnjaka, Park prirode Risnjak)

Na ovu temu snimljeno je i par kratkih videa u sklopu medijske kampanje Livade nestaju. Oživimo ih! koji su dostupni na YT Međimurska priroda:

https://www.youtube.com/watch?v=PJkyQA9YDeU ; https://www.youtube.com/watch?v=vjnAz5_I5Kc