VIDEO: Livade nestaju! Divlji oprašivači pomažu opstanak senokoša

Zabadaf nam se či’matule, čmele i muhe zgubimo.‟ – apelira Ivana Rojko, biologinja i voditeljica centara za posjetitelje. Glavna je akterica u trećem videozapisu medijske kampanje “Livade nestaju. Oživimo ih!”. Kampanju je u svibnju 2023. godine pokrenula Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i dosad su objavljena dva videa, jedan na temu tradicionalne košnje (vidi OVDJE), a drugi na temu mozaične košnje (vidi OVDJE). Treći video ovog serijala naglašava potrebu očuvanja divljih oprašivača kao što su pčele samice, bumbari, leptiri i muhe lebdjelice.

Kako ističe Rojko, većina ljudi pri spomenu oprašivanja prije svega pomisli na medonosne pčele, a pri tome zaboravljaju na ostale korisne kukce i divlje oprašivače koji su itekako zaslužni za uspješnu “radnu akciju” oprašivanja. Dakle, nije bitna “sam čmela koja nam meda dovle” već i brojni drugi divlji oprašivači. Njihova brojnost i raznolikost iz godinu u godinu sve je manja. Više o livadama možete saznati i u tekstu autorice Monike Cindrić na poveznici OVDJE.

Kao i prva dva, i treći videozapis medijske kampanje posvećene očuvanju livada snimljen je na livadama (senokošama) kraj grada Mursko Središće. Pogledajte video!