U 7 dana više od 700 posjetitelja na Diverterri u Kotoribi!

Multimedijalna izložba Diverterra gostovala je u sportskoj dvorani Osnovne škole Jože Horvata u Kotoribi od 11. do 17. rujna 2023. godine. Samo u danima vikenda, u subotu i nedjelju 16. i 17. rujna, labirint sa šest panel „otoka‟ nastanjenim avatarima koji pripovijedaju priče na temu zaštite prirode, bioraznolikosti i ugrozama izazvanim klimatskim promjenama obišlo je više od 300 posjetitelja svih uzrasta i dobi. Pristigli su iz Kotoribe, ali i iz brojnih drugih hrvatskih gradova i naselja kao što su Varaždin, Ludbreg, Čakovec, Selnica, Virovitica, Mala Subotica, Šenkovec, Čukovec, Goričan, Legrad, Sveta Marija, Novi Marof, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Zagreb, Donja Dubrava, Prelog i dr. Svi su ushićeno i znatiželjno istraživali teme o slatkovodnim, šumskim, krškim i planinskim ekosustavima, klimi te ulozi pojedinca u zaštiti prirode.

Tijekom tjedna izložba Diverterra bila je dostupna za razgled najavljenim vrtićkim i školskim grupama te su poučne priče avatara u obliku životinja (jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela) putem tableta i slušalica istraživali vrtićarci iz DV Kotoriba i DV Sveta Marija, te osnovnoškolci OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Hodošan, OŠ Orehovica, OŠ Donja Dubrava, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, PŠ Donji Vidovec, OŠ Sveta Marija i OŠ Domašinec. Dio mobilne izložbe činile su i bojanka, puzzle, hotel za kukce. Mini prirodoslovne radionice i posjetitelje kroz izložbu stručno su vodile i asistirale Ivana Rojko, Sara Kočiš i Roberta Radović, interpretatorice prirodne baštine iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Kroz sedam dana izložbu Diverttera doživjelo je sveukupno više od 700 posjetitelja.

Izložba je pružila odličan doživljaj edukacije i zabave povezujući moderne tehnologije, kvalitetne animacije i sadržaj primjeren za sve uzraste, o čemu svjedoči i nekoliko izdvojenih dojmova posjetitelja:

Dunja Turk iz Male Subotice, profesorica biologije:

– Na izložbu sam dovela svoje dijete, prvoškolku. Diverterra je jako zanimljiva zbog modernog načina prikaza tema o zaštiti prirode. Kad sam kćer pitala želi li ići pogledati izložbu o prirodi, isprva nije bila previše oduševljena. Ali kad sam napomenula da se prati na tabletima, odmah je veselo kazala: – Može, može, idemo na izložbu!‟. Medij razgledavanja izložbe je odličan način za mlađe generacije koje žive s modernim tehnologijama, kao što su tableti i slično. Sadržaji izložbe su zanimljivi ne samo mlađim uzrastima već za sve generacije, pa i nama odraslima. Neke stvari vrijedi ponoviti, podsjetiti se, ali i naučiti. Iako smo sve animacije prošli jednom, mogli bi ih ponoviti još nekoliko puta, jer bi svaki put čuli i vidjeli nešto novo.

Jasna Ujlaki iz Kotoribe:

– Fascinantno je. Nešto sasvim novo. Nisam uopće znala da postoji takva vrsta razgledavanja izložbenog postava. Svaka čast ideji i organizatorima izložbe. Nekako me se najviše dojmila priča o šumskim divovima. Došla sam s obitelji. Svi smo s pažnjom i interesom poslušali animacije, kako ja tako i suprug te sin.

Diverrta Danijela Saborl

Danijela Sabol, Udruga žena Kotoriba:

– Postav izložbe je nadasve poučan i zanimljiv za sve generacije, vizualno i sadržajno jako lijepo pripremljen i koristan.

Izložba Diverterra stigla je u Međimurje zahvaljujući suradnji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Zavodom za zaštitu okoliša i prirode, te je organizirana u suradnji s Općinom Kotoriba i Osnovnom školom Jože Horvata Kotoriba. Diverterra je prvi put predstavljena u Međimurskoj županiji, a nakon gostovanja u kraju između Mure i Drave, putuje u Vukovarsko-srijemsku županiju. Međimurska priroda zahvaljuje svima koji su omogućili sjajnu organizaciju, domaćinstvo i odličnu posjećenost izložbe u Kotoribi.