Novi hoteli u dvorištu OŠ Domašinec i PŠ Dekanovec

Stigavši u PŠ Dekanovec, dočekalo nas je pitanje malog školarca: – Vi ste došli betonirati? Od srca smo se nasmijali, no jasno nam je da se svakakva pitanja javljaju djeci na spomen postavljanja hotela za kukce.

Dva hotela postavili smo u srijedu 18. listopada u Međimurju, na dvorištu OŠ Domašinec i PŠ Dekanovec. Nakon predavanja o važnosti kukaca, posebice oprašivača, i razgovora o brizi oko hotela za kukce i njegovih stanovnika, djeca su s veseljem popunjavala prostor hotela. Za starije učenike pripremljen je i nagradni kviz, dok su mlađi uživali u igri.

Hoteli za kukce postavljeni su kao aktivnost projekta Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. Navedeni projekt započeo je 2022. godine sa šest škola (OŠ Mursko Središće, OŠ Domašinec, OŠ Hodošan, OŠ Donja Dubrava, OŠ Orehovica i OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica). U 2023. godini priključila nam se i OŠ Jože Horvata Kotoriba, a 2024. primat ćemo i nove članove! Cilj je okupiti sve škole u Međimurju koje se nalaze na području Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Međimurskoj županiji i pružimo potporu u osmišljavanju, organizaciji, provedbi, promociji i edukaciji na teme zaštite prirode.

Nakon gotovo dvije godine od početka projekta, možemo biti ponosni na plodove našeg rada, a ponajviše na učitelje koji su spremni uložiti svoje vrijeme i kreativnost u mlade naraštaje. Da je zadovoljstvo obostrano, potvrđuje činjenica da je navedeni projekt prezentiran na županijskom stručnom vijeću učitelja biologije Međimurske županije. Stručno vijeće je održano u I. osnovnoj školi Čakovec u petak, 13. listopada 2023. godine. Učiteljice Kristina Vrabec (OŠ Hodošan, OŠ Orehovica) i Milica Lisjak Novak (OŠ Domašinec) predstavile su projekt Zajednice škola kolegama biolozima i istaknule važnost rada s djecom na temu zaštite prirode, značaj suradnje Međimurske prirode i obrazovnih institucija te njihovom međusobnom umrežavanju. Pohvale učiteljicama!Piše: Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode