Za 2024. godinu objavljeni autorski kalendar, plakat i razglednice

Nove publikacije s autorskim potpisom Međimurske prirode stigle su iz tiskare Bogadigrafika krajem studenog. Plakat „Ftiči med dvemi vodami‟ predstavljen je na svečanom godišnjem programu „Glavni lik – priroda!‟ u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću na Međunarodni dan volontera. Tada su uz plakat posjetitelji na poklon dobili i kalendar za 2024. godinu „Livade nestaju. Oživimo ih!‟. Kao poklon primila ga je i publika u Knjižnici „Nikola Zrinski‟ Čakovec na putopisno-edukativnom predavanju Davorina Mancea.

kalendar Međimurska priroda 2024.
Kalendarij omogućuje upisivanje vlastitih obveza i događanja

Kalendar posvećen ugroženim i invazivnim vrstama

Uz tršćake livade su najugroženija staništa na području Međimurske županije. Stoga je Međimurska priroda u svibnju 2023. godine započela medijsku kampanju u cilju zaštite livada i njihova očuvanja kao vrijednih staništa. Slogan kampanje glasi „Livade nestaju. Oživimo ih!‟, odnosno na kajkavskom dijalektu „Se ga meje senokoši. Vrnimo jih!‟. Kampanja će se nastaviti i tijekom 2024. godine, stoga je kalendar posvećen upravo očuvanju livada, ali i upozorenju na invazivne strane vrste koje su velika ugroza livadama.

Kalendar je osmišljen i oblikovan u formatu A5 i knjižice na 32 stranice te donosi pregled zaštićenih biljnih vrsta na području Međimurja poput kockavice i crnkaste sase. Sadržaj kalendara donosi i pregled invazivnih vrsta kao što su zlatošipka i prava svilenica. U kalendariju su naznačeni značajni datumi za zaštitu prirode (Svjetski dan močvarnih staništa, Međunarodni dan šuma, Svjetski dan pčela, Svjetski dan rendžera…itd.), a konceptualno je odrađen tako da omogućava vlastite bilješke. Ilustracije i dizajn kalendara potpisuje Roberta Radović, a nakladnik je Međimurska priroda. Kalendar se može nabaviti u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u radnom vremenu Centra.

plakat Ftiči med dvemi vodami
Roberta Radović ilustrirala je i dizajnirala plakat “Ftiči med dvemi vodami”

Autorske razglednice i plakat

Poznajete li „međimurske ftiče‟?. U tome vam može pomoći i novi plakat Međimurske prirode. Oko nas, kazali su neki vidjevši plakat, ima toliko ptica, a da većina ljudi o tome zapravo pojma nema. Otisnut je u formatu B2 te donosi tek nekolicine od brojnih vrsta „ftiča‟ koji obitavaju između rijeka Mure i Drave.

Novost u suvenirnici Centra Med dvemi vodami jesu i razglednice s motivima prirodne baštine Međimurja. Autori fotografije jesu Davorin Mance i Siniša Golub. Plakat i razglednice također se mogu nabaviti u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami. Ilustracije i dizajn autorski je rad djelatnice Međimurske prirode Roberte Radović.

razglednice Međimurske prirode
Novitet u suvenirnici Centra Med dvemi vodami – razglednice

Letak „Čovjek i rijeka‟

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami kako bi svojim posjetiteljima olakšao šetnju poučnom stazom „Čovjek i rijeka‟ pripremio je letak istoimenog naziva. Potragu za crnim blagom pomaže vodič – vodomar. Letak i pečat nakon obilaska staze čeka sve zainteresirane na info pultu Centra Med dvemi vodami. Ilustracije i dizajn letka potpisuje Mateja Horvat.

letak poučna staza Čovjek i rijeka
Pomoć u potrazi za crnim blagom na poučnoj stazi Čovjek i rijeka pruža letak u tiskanom obliku

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami novim publikacijama poručuju: – Čuvajte i istražite prirodu Međimurja!

Ivana Horvat - kalendar Medjimruska priroda 2024
Ivana Horvat predstavlja kalendar Međimurske prirode za 2024. godinu