Ninja kornjače – junaci ili zlikovci?

Ninja, barske, riječne, invazivne – sve su to kornjače, no koja je razlika među njima i zašto ih uopće spominjemo?

Ninja kornjače glavni su junaci serija i filmova te jedan od razloga kupnje malih slatkih kornjača kao kućnih ljubimaca još krajem 80-ih godina 20. stoljeća.

Barska kornjača (Emys orbicularis) autohtona je vrsta kornjače koja obitava i u Međimurju. Strogo je zaštićena vrsta, a zabilježena je u pogodnim staništima poput ribnjaka, potoka, rukavaca, mrtvica i pritoka rijeke Mure i Drave.

Barska kornjača

Riječna kornjača (Mauremys rivulata) također je autohtona i strogo zaštićena vrsta. Ne obitava u Međimurju, nalazimo je samo na jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u tekućim i stajaćim vodama.

Invazivne strane vrste kornjača upravo su one kornjače koje su kupljene u trgovinama s kućnim ljubimcima i puštene kasnije u prirodu u kojoj prirodno ne obitavaju. Najčešće se radi o crvenouhim i žutouhim kornjačama, odnosno vrsti Trachemys scripta. Navedene vrste veće su i agresivnije od naše autohtone barske kornjače te negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu. Oduzimaju bolja sunčališta, uspješnije se natječu za hranu i stanište, imaju veći broj potomaka te mogu biti prenositelji bolesti. Potječu iz istočnog SAD-a i sjeveroistočnog Meksika, a široko su rasprostranjene u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku svijeta. S obzirom da u Hrvatskoj prevladavaju optimalni okolišni uvjeti, navedena invazivna vrsta uspješno se razmnožava.

Kroz projekt „Zlikovci u prirodi“ djelatnici Međimurske prirode usmjereni su na kontrolu širenja populacija četiri invazivne strane vrste u Međimurju, između kojih je i invazivna vrsta kornjače Trachemys scripta. Invazivne strane vrste jedna su od glavnih prijetnji bioraznolikosti i s njom povezanim uslugama ekosustava na globalnoj razini, a mogu imati negativan učinak na zdravlje ljudi i gospodarstvo. Vrsta je do sad zabilježena na sedam lokacija u Međimurskoj županiji te će se na svakoj od njih provesti uklanjanje.

Lokacije invazivnih vrsta kornjača Trachemys scripta zabilježenih u Međimurskoj županiji (Izvor: Invazivne strane vrste, web stranica)
Lokacije invazivnih vrsta kornjača Trachemys scripta zabilježenih u Međimurskoj županiji (Izvor: Invazivne strane vrste, web stranica)

Radni sastanak na temu invazivne vrste kornjača Trachemys scripta

U 2023. godini uklanjanje invazivne vrste kornjače već je započelo u četiri županije u Republici Hrvatskoj, u Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. O izazovima na terenu s kojima su se susrele pojedine javne ustanove za zaštitu prirode razgovaralo se na radnom sastanku u Samoboru 30. studenog 2023. godine, organiziranom od strane Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Osim navedenih ustanova, sastanku su prisustvovali i predstavnici MINGOR-a, djelatnici Udruge Hyla te predstavnici ustanova koji s uklanjanjem vrste Trachemys scripta započinju u 2024. godini. Također, na sastanku su se dogovarali i daljnji koraci pri uklanjanju invazivnih stranih vrsta.

Radni sastanak na temu invazivne vrste kornjače Trachemys scripta
Radni sastanak na temu invazivne vrste kornjače Trachemys scripta

Kako ti možeš pomoći s kontrolom populacije invazivne vrste Trachemys scripta?

Nauči kako razlikovati invazivnu vrstu kornjače Trachemys scripta od autohtone barske kornjače. Prouči brošuru te uoči razlike u izgledu kornjača. Opazi, podvrste kornjače Trachemys scripta se međusobno razlikuju u boji i obliku pruga iza uha, koje mogu biti žute ili crvene.

Opaziš li invazivnu stranu vrstu u prirodi, možeš ju prijaviti putem aplikacije ili web obrasca za dojavu nalaza na službenoj web stranici Invazivne strane vrste. Time doprinosiš ranom otkrivanju novih stranih vrsta u Hrvatskoj te sprječavanju njihovog širenja.

Ako imaš vrstu kornjače Trachemys scripta kao kućnog ljubimca, a nabavljena je prije kolovoza 2016. godine kada je vrsta dospjela na Unijin popis invazivnih stranih vrsta, možeš ju zadržati. U tom slučaju, potrebno je poduzeti sve mjere kako bi se spriječilo njeno razmnožavanje ili bijeg. Za ostale slučajeve obrati se Međimurskoj prirodi, odnosno koordinatorici uklanjanja invazivnih stranih vrsta kroz projekt „Zlikovci u prirodi“ na mail: horvat@medjimurska-priroda.info za daljnje korake ili više informacija.

Namjerno puštanje invazivnih stranih vrsta u prirodu strogo je zabranjeno!