Kako pojedinac može pomoći u zaštiti prirode?

Okrenula se još jedna godina. Doba je dok se još držimo novogodišnjih odluka. Nalazi li se i na tvom popisu cilj da ove godine živiš održivije, zelenije, u skladu s prirodom?

Svatko od nas odgovoran je za stanje u prirodi te svatko doprinosi istom, na bolje ili na gore. Bez daljnjeg okolišanja, ‘ajmo na konkretne primjere kako pomoći u zaštiti prirode.

Uključi se u suradnju s Međimurskom prirodom, konkretnije, u volonterske akcije koje provodi Javna ustanova (Žabe na cesti, Osigurajmo dom bregunicama, Noćni lov na jelenka). Primijetiš li ilegalnu radnju u zaštićenom području, vidiš li ozlijeđenu strogo zaštićenu vrstu životinje ili neku novu zanimljivu vrstu u Međimurju, javi nam preko naših službenih mrežnih stranica (Dojava čuvarima prirode, Dojava o opažanju vrste). Prati naše web objave i nauči što je najbolje učiniti ako naiđeš na pticu poletarca ili zmiju u dvorištu.

Volonterska akcija Međimurske prirode “Noćni lov na jelenka”

Učlani se i podrži rad ekoloških, ali i drugih udruga; pametno odaberi, jer trenutno čak 193 udruga u Međimurju ima upisanu djelatnost zaštite okoliša i prirode! Sudjeluj u volonterskim akcijama koje organiziraju jedinice lokalne samouprave (minimalno jednom godišnje svaka općina očisti okoliš oko naselja). Podrži građansku inicijativu (na primjer: Zasadi stablo, ne budi panj) ili organiziraj neku novu. Prijavi otpad ostavljen u prirodi u ELOO sustav (Evidencija lokacija odbačenog otpada) koji će time ući u evidenciju te se prema zakonu i procesuirati.

Neka i tvoje dvorište bude stanište; postavi hotel za kukce, kućicu za ptice, nastambu za ježa. Hranilicu za ptice zimi redovito puni te im osiguraj vodu ljeti. Posadi stablo, grm ili cvijeće, različite ptice i kukci će ti biti zahvalni. Ljeti ne moraš kositi travu svaki tjedan, a možeš i ostaviti kutak dvorišta nepokošen, kako bi bio hrana oprašivačima. U vrtu ne špricaj pesticidima, već pronađi i napravi prirodne preparate za zaštitu bilja.

Postavljanje hotela za kukce u Hodošanu

Imaš li livadu, šumu, polje – održavaj ih. Livade kosi u skladu s ritmom prirode (ne kosi u ljetnom periodu od 15. lipnja do 15. rujna). U šumi ostavi pokoje suho ili srušeno stablo te nakon rušenja posadi novo. Neka živice i dalje ograđuju tvoje oranice i livade, a ambroziju, zlatošipku i ostale invazivne vrste ukloni.

Izrazi svoje mišljenje i stani na stranu prirode, opomeni ako vidiš prekršaj (bacanje smeća, opušaka i žvakaćih guma, uništavanje prirode, uzimanje prirodnih vrijednosti gdje se ne smije). Doniraj novac ustanovama ili udrugama koje će taj resurs iskoristiti za dobrobit prirode.

Prilagodi način života da bude održiviji; obrati pozornost koliko plastike koristiš i vidi gdje ju možeš zamijeniti za višekratni ili reciklabilni materijal (boce za vodu, pakiranja u dućanu, platnene vrećice), odaberi pamuk prije sintetike, obnovi ili pokloni stari namještaj. Za sebe i u kućanstvu biraj prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje.

Ne moraš sve navedeno odraditi odjednom. Dan po dan, navika po navika, akcija po akcija. Postani primjer djeci, roditeljima, prijateljima i susjedima. Poznanicima, ali i nepoznatima. Postani točka odakle će se domino efektom navika i dobro djelo širiti u svijetu. Svaki pojedinac itekako čini razliku.