Započeo projekt Sustainable Water-based Sport Solutions

Ulaskom Republike Hrvatske u schengensko područje povećao se turistički pritisak na riječna staništa, ponajviše uz rijeku Muru koja predstavlja granicu Slovenije i Hrvatske, a posebice u pogledu sportova na vodi i rekreacijskih aktivnosti na rijekama.

Projekt Sustainable Water-based Sport Solutions ima za cilj primijeniti postojeće smjernice partnera iz Njemačke za održivu vožnju kanuom i kajakom, identificirati područja za rekreaciju unutar postojećih zonacija zaštićenih područja i dati primjer razvoja održivog turističkog proizvoda za podizanje svijesti i izgradnju kapaciteta lokalnih poduzeća i udruga. Izvan projekta, sportske i rekreacijske aktivnosti trebale bi se pratiti putem izdavanja koncesija i dozvola turoperatorima – jedna od aktivnosti je i uvođenje koncesijskih odobrenja za korisnike područja. Kroz projekt će se održati radionice za dionike i korisnike projektnog područja, edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi (tečaj za pustolovne vodiče), edukacija o sigurnosnom upravljanju plovilima na vodi, kreirat će se smjernice o rekreativnom kajakingu i kaniungu, označit će se područja izlaska na riječne obale na Muri i Dravi koje će se koristiti i sl.

Projekt je službeno započeo 1. studenog 2023. godine, a trajat će do kraja travnja 2025. godine. Partneri na projektu su DOPPS – BirdLife Slovenia (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) i Ökologischer Tourismus in Europa e.V. (Ö.T.E.). Ukupna vrijednost projekta je 59.948,89 EUR, od toga Međimurskoj prirodi pripada iznos od 20.092,46 EUR.

Sredstva su osigurana od European Green Belt (Europski Zeleni pojas) o kojem možete pročitati na sljedećoj poveznici: OVDJE.

Više o projektima koje je European Green Belt financirao možete pronaći na sljedećoj poveznici: OVDJE.

U nastavku donosimo kartu projektnog područja: