22. travnja – Dan planeta Zemlje

Ususret ovogodišnjem obilježavanju Dana planeta Zemlje djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode unutar svojih redovnih aktivnosti odradili su aktivni dan na terenu. Iako je na globalnom nivou EARTHDAY.ORG ove godine pokrenuo za Dan planeta Zemlje akciju ukidanja plastike u ime dobrobiti zdravlja ljudi i planeta, pri tome zahtijevajući smanjenje plastike za 60 % do 2040. godine, Međimurska priroda naglasak je dala na zajednički nadzor nekoliko lokaliteta u Donjem Međimurju.

Prije svega obiđen je obnovljen lijevoobalni rukavac Drave na području Općine Donja Dubrava. Restauracija ovog rukavca osobito je značajna jer će se njime povećati sigurnost nasipa za obranu od poplava, a radovi su realizirani unutar projekta “Drava LIFE – Integrirano upravljanje rijekama“.

Dio nadzora bila je i šumska poučna staza “Vrata Pažuta” te još nekoliko lokacija i staništa s bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Dio zabilješki nadzora terena pogledajte u mini fotogaleriji u nastavku.

foto: Roberta Radović

Dan na terenu
Dan planeta Zemlje