Skelarenje proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske

Od davnina su ljudi prelazili s jedne strane rijeke na drugu i pri tome se koristili mostovima, čamcima i skelama. Upravo je skelarenje bio jedan od načina prelaska Mure, a ta je tradicija i umijeće proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom i upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Povodom toga u Svetom Martinu na Muri kod Skelarske hiže je u srijedu 3. travnja održana prigodna svečanost uz predstavljanje tradicije i umijeća skelarenja. Župan Matija Posavec naglasio je kako svi možemo biti ponosni na 17. kulturno dobro iz Međimurja upisano u nacionalni registar kulturnih dobara, te dodao:

– Identitet se čuva njegovanjem kulture i povijesti. Skelarenje je ne tako davno bio način života naših starih, a upisom ove tradicije i umijeća u Registar, općina Sveti Martin na Muri i cijeli gornjomeđimurski kraj mnogo dobiva jer raste vrijednost ove  turističke atrakcije.”

Program svečanosti su oplemenili pjesmom, plesom i kratkim “skečom” članovi HKUU Sveti Martin, a prigodne riječi uputili su uz župana Posavca, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša. Svečanosti je u ime Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode nazočila Roberta Radović.