26. travnja: Svečanost proglašenja Međimurske godine Mure i Drave

U utorak 26. travnja 2011. godine u Centru za posjetitelje zaštićene međimurske prirode u Križovcu održana je svečanost povodom 10-godišnjice proglašenja zaštite nad značajnim krajobrazom rijeke Mure (zaštićen 18. travnja 2001. godine), te svečanost proglašenja 2011. godine kao Međimurske godine rijeka Mure i Drave.

Tijekom programa svečanosti, nazočnima su se obratili, redom: Siniša Golub kao ravnatelj Međimurske prirode, Krešimir Ilić kao ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode pri Ministarstvu kulture te međimurski župan Ivan Perhoč koji je u svojem govoru istaknuo značaj Mure i Drave za Međimurje u cjelini.

Kako bi se olakšalo upravljanje novoproglašenim Regionalnim parkom Mura-Drava u njegovom dijelu na području Međimurske županije, te kako bi javnost što bolje spoznala činjenicu novoproglašenog zaštićenog prirodnog područja, proglašenjem Međimurske godine rijeka Mure i Drave želi se skrenuti pozornost javnosti na situaciju u kojoj su obje međimurske rijeke s okolnim prostorom – eto – zaštićene kao prvi hrvatski Regionalni park.

Ujedno, ova svečanost bila je i prilika da Javna ustanova Međimurska priroda obilježi Dan planeta Zemlje te okonča aktivnosti na provođenju projekta “Upoznavanje javnosti s činjenicom proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava” koji se provodi uz potporu Ministarstva kulture RH.