MURA: visoki vodostaj 2012.

Zbog svojeg kišno-ledenjačkog vodnog režima, rijeka Mura obično doseže visoke vodostaje u srpnju ili kolovozu, ovisno o količini padalina u Austriji i Sloveniji, te ovisno o brzini topljenja leda u izvorišnom dijelu rijeke tijekom ljeta.

Ove godine, visoki vodostaji zabilježeni su u srpnju, pa je Mura opet dobila medijsku pažnju u informativnim emisijama nacionalnih TV-kuća. Pritom se nijedan novinar nije sjetio spomenuti činjenicu da je Mura sastavni dio Regionalnog parka Mura-Drava, kao i novoproglašeni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav (by UNESCO). U fokusu interesa je, dakako, bio utjecaj velike količine vode na ljudska naselja uz Muru. To dokazuje potrebu rada na popularizaciji ovih činjenica, jer da se nešto slično događalo unutar Kopačkog rita ili Lonjskog polja, činjenica zaštite prirode sigurno bi bila spomenuta.

Djelatnici Javne ustanove MEĐIMURSKA PRIRODA svakodnevno su bili na terenu i pratili razvoj događaja. Stanje na terenu zabilježeno je na stotinu fotografija, a stručne službe ustanove analizirale su utjecaj visoke vode na određene biotope unutar Regionalnog parka.

Završna vijest iz lokalnih novina: http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=13988:ukidaju-se-izvanredne-mjere-obrane-od-poplave-na-muri&catid=314:aktualno&Itemid=457