Dan zaštite prirode 2014. : program u Međimurju (novo)

22 svibnja_crtez za web_II

22. svibnja se na razini planeta obilježava kao Međunarodni dan biološke raznolikosti, a na razini naše domovine kao Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

22. svibnja Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodnim danom bioraznolikosti, kako bi ukazali na važnu ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju i općenito u ljudskom postojanju, posebice za zdravlje ljudi i čitave Zemlje. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje bioraznolikosti i unaprjeđenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja, na Međunarodni dan bioraznolikosti, obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Izuzetno sadržajnim programom, Javna ustanova MEĐIMURSKA PRIRODA obilježila je taj dan, programom u tri dana:

Utorak, 20. svibnja s početkom u 17.30 sati, Centar za posjetitelje Križovec ugostio je otvorenje IZLOŽBE Moj komadić zemlje – priče 14 poljoprivrednika iz cijele Hrvatske. Izložba zorno prikazuje životne priče poljoprivrednika koji žive i rade u NATURA2000 područjima naše domovine. U Križovcu je upriličeno otvorenje Izložbe koja nakon tri tjedna ide na turneju po Hrvatskoj, u sva mjesta iz kojih dolazi 14 predstavljenih poljoprivrednika.

Četvrtak, 22. svibnja, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec upriličili smo otvorenje IZLOŽBE fotografija trojice autora (Goran Šafarek, Jasmin Sadiković i Siniša Golub) na temu Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Fotografije prikazuju motive Mure, Drave i Dunava odnosno Prekogranični rezervat Mura-Drava-Dunav u mnogim njegovim posebnostima. Izložba će biti postavljena do rujna 2014. godine.

U petak, 23. svibnja z tiska je izašao posebni prilog Međimurskih novina na čak 16 stranica pod naslovom: ČUVARI ZELENOG MEĐIMURJA. Bogati prilog će svakom čitatelju pružiti informacije o vrijednostima međimurske prirode te o načinima na koji se ona štiti.

 

Odjeke naših događanja pratite kroz Facebook grupu MEĐIMURSKA PRIRODA te kroz medije koji odlično prate naše aktivnosti.

 

22 svibnja_crtez za web