Naplata ULAZNICA u RP Mura-Drava u Međimurju

Počevši od 09. travnja 2012. godine, Javna ustanova MEĐIMURSKA PRIRODA započela je s naplatom ulaznica za područje Regionalnog parka Mura-Drava na dijelu koji pokriva Međimursku županiju. Veliki broj turističkih agencija shvatio je prednost kupljene ulaznice, te svojim klijentima odnosno organiziranim posjetiteljima preporuča obilazak parka uz stručno vodstvo međimurskih čuvara prirode.

Tko plaća ulaznicu?!? Ulaznica u iznosu od =10,00 kuna po osobi (slovima: deset-kuna i nula-lipa) naplaćuje se SAMO turističkim grupama koje organizirano dolaze na područje Regionalnog parka Mura-Drava. Dakle, ulaznica se ne naplaćuje: lokalnom međimurskom stanovništvu, korisnicima prostora poput ribiča / lovaca / poljoprivrednika, pojedincima ili grupama koji na području parka nisu u turističkom obilasku, te biciklistima koji rekreacijski prolaze po stazama kroz park.

Razlog početka naplate ulaznica: Područje parka organizirano posjećuje sve veći broj posjetitelja koji traže kvalitetnu informaciju o parku, stručno vođenje od strane djelatnika i popratnu infrastrukturu (npr. koševe za smeće, itd.). Troškovi tih djelatnosti u svakom pravom parku pokrivaju se iz prihoda od ulaznica, pa u tom smislu samo uvodimo dobru (uhodanu) praksu drugih parkova u RH i svijetu.

Model naplate ulaznica: Svim turističkim agencijama upućena je informacija o početku naplate ulaznica s preporukom da trošak ulaznica ugrade u cijenu ukupnog turističkog aranžmana te da ulaznice kupe predračunski. Za agencije koje ulaznice ne kupe predračunski, naplatu će na licu mjesta izvršiti čuvari prirode Javne ustanove.

ulaznica_RP M-D

Ulaznice će biti otisnute i numerirane, a vrijedit će za jednokratan posjet (dakle: dnevne ulaznice). U cijenu ulaznice ugrađeno je i OSIGURANJE tijekom boravka u parku. Svaka najavljena grupa imat će i svojeg nadzornika-pratitelja, dakle stručnu osobu koja će grupu pratiti kroz park i koja će grupi dati informacije o parku i o Međimurju općenito – iz prve ruke – stručno i profesionalno.

Iako se početak naplate može činiti kao nepopularna mjera u ovo vrijeme ekonomske krize, logika naplate je jasna. Ulaznicu plaćaju oni koji u Međimurje (na područje Regionalnog parka) dolaze turistički, dakle koji plaćaju već i samo putovanje u Međimurje i kojima trošak od =10,00 kuna ne predstavlja značajno opterećenje u ukupnom paketu. Nadalje, praksa pokazuje da platitelj ulaznice kvalitetnije vrednuje odnosno poštuje prostor u koji dolazi kao turist. Konačno, svaki pravi PARK naplaćuje ulaznicu, a iz tako ostvarenog prihoda financira poboljšanje stanja u samom parku i to kroz bolje označavanje parka, edukaciju i interpretaciju parkovnih vrijednosti, te kroz postavljanje infrastrukture za kvalitetniji boravak u parku.