Paulownija: najposjećenije predavanje u CZP

IMG_3140U petak 30. siječnja 2015. godine u Centru za posjetitelje u Križovcu održano je tematsko predavanje: Paulownija – drvo budućnosti ili ipak ne?!? Predavač je bio Mario Vlašić, dipl.ing. šumarstva iz Savjetodavne službe, a dvorana CZP-a nikad nije bila ispunjenija ako govorimo o informativnom predavanju općeg tipa.

Posebno je zanimljivo što je više od polovine gostiju došlo na predavanje saznavši za njega putem interneta. Na slična predavanja na neke druge teme, primjerice kada govorimo o šišmišima ili pticama-močvaricama, obično se odazove do tridesetak zainteresiranih. No, očito je “napumpana” priča oko velike komercijalne isplativosti ove strane vrste drva potaknula ljude na informiranje iz prve ruke.

Predavač je “razbio” neke od iluzija o mogućnosti brzog bogaćenja sadnjom i prodajom drva paulownije, posebno stoga što je sadnja te vrste dozvoljena samo u hortikulturne svrhe, dakle u dvorištima i uz kuće, dok je posebno zabranjena njena sadnja u šume ili unutar zaštićenih područja. Tako je preko 70 nazočnih ljudi na stručnom predavanju iz prve ruke saznalo što i kako se smije postupati s ovom stranom biljnom vrstom o čijoj ekologiji odnosno ponašanju u prirodi Europe postoji vrlo malo znanstvenih radova, s obzirom da je ta vrsta relativno nova pridošlica u ekosustavima na području Europe.

Prisjetimo se: i biljka zlatošipka je prije nekoliko desetljeća bila smatrana velikom blagodati za pčelarstvo, a danas “okupira” veliki dio međimurskog pejzaža dok zbog klimatskih promjena više ne medi koliko bi pčelari htjeli. Ambrozija je došla nepozvana, a prije nje još i bagrem, narodno zvan agacija, čisti šumski korov, vrsta čije je prirodno stanište Sjeverna Amerika. Pa se postavlja pitanje: Jesmo li nešto naučili iz prošlosti ili ćemo s paulownijom ponoviti greške u budućnosti?!?