Prstenovanje bijelih roda 2015.

IMG_2424Prstenovanje ptica jedna je od važnijih metoda za promatranje i razumijevanje promjena u okolišu i prirodi. Iako smo i sami svjesni velikih promjena koje se događaju oko nas, upravo prstenovanje ptica predstavlja odličan alat da se takve promjene stave doslovno crno na bijelo. Tako i djelatnici Međimurske prirode od 2011. godine prate posebno zanimljivu i karizmatičnu pticu – bijelu rodu (Ciconia ciconia), kako bi dobili što bolji uvid u njenu biologiju, ponašanje, selidbene putove, uspješnost gniježđenja i sveukupno stanje populacije u Međimurju.

Prstenovanje mladih bijelih roda u gnijezdima obavljeno je 01. i 03. srpnja 2015. na području cijelog Međimurja. Trend opadanja uspješnosti gniježđenja nastavlja se i ove godine. U 14 aktivnih gnijezda s mladima zabilježene su 23 mlade rode, i to u 3 gnijezda po tri mlade jedinke, 4 gnijezda po dvije te u ostalim gnijezdima po jedna mlada jedinka.

IMG_2377 IMG_2583

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dio roda, vjerojatno zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na putu iz Afrike, ugnijezdio se kasnije nego obično. Tako su u gnijezdu u Donjem Vidovcu zabilježena 3 jaja koja su se tek izvaljivala, dok je u Podturnu roda tek započela sa gradnjom gnijezda. Iako to veliko i masivno gnijezdo roda može izgraditi u roku od nekoliko dana, ova će roda gniježđenje morati odgoditi za iduću godinu.

IMG_2712Nepovoljna vremenska razdoblja na početku proljeća, kada su mladi ptići još uvijek u paperju, također su utjecala na brojnost mladih jedinki. S obzirom na prijašnje godine, kada je u gnijezdima bilo i dvostruko više mladih ptića, nadamo se da je ova godina iznimka u nizu plodnih godina.

IMG_2546Zanimljivost: Ove je godine po prvi puta zabilježena roda sa prstenom kojeg su stavili djelatnici Međimurske prirode. Naime, u Donjem Hrašćanu zabilježena je roda koja se ove godine prvi put vratila nakon njenog prstenovanja u Dekanovcu 2011. godine. Svoje prve 4 godine provela je u Africi, vratila se u rodno Međimurje i već prve godine imala je uspješno gniježđenje s jednim mladim ptićem.

IMG_2454