Solarna elektrana Križovec u punom pogonu

Solarna elektrana Križovec koja u vlasništvu Javne ustanove Međimurska priroda radi od prosinca 2014. godine, trenutno je u punoj funkciji odnosno daje svoj instalirani maksimum. Tijekom 8 sati pune insolacije (direktnog padanja sunčevih zraka na panele), SEK proizvede i do 40 kWh dnevno. Ovdje objavljeni graf prikazuje ovogodišnju proizvodnju. Najmanja je bila u siječnju sa svega 203 kWh, a srpanjska pak je iznosila čak 895 kWh. Sve to doprinosi manjim režijskim računima i troškovima ustanove i – najvažnije – eliminira potrebu za novim hidroelektranama na našim prirodno vrijednim rijekama.

Podsjetimo, postrojenje solarne elektrane je donacija WWF-a i tvrtke Fronius prema ustanovi “Međimurska priroda”. Ustanova je odabrana kao jedan od svega pet primatelja takve donacije u cijeloj Europi, čime je ova donacija još značajnija.

 

Od danas na našim web stranicama (u donjem desnom kutu) možete uživo pratiti proizvodnju i potrošnju električne energije u objektu Centra za posjetitelje u Križovcu, te izračun da li trenutno više dajemo u mrežu ili pak primamo iz nje. To je još jedan korak ka energetskoj učinkovitosti Javne ustanove.