PROJEKT DESETLJEĆA: MED DVEMI VODAMI

Dana 16. srpnja 2018. u Rastokama kod Slunja potpisali smo Ugovor o provedbi projekta koji svojim proračunom i dugoročnim efektom nadmašuje sve dosadašnje projekte u zaštiti prirode Međimurja. Na pripremi projekta radili smo od samog začetka ustanove, a intenzivno u posljednje tri-četiri godine. Projektom će se dovršiti stalni edukacijski postav Centra za posjetitelje u Križovcu, Matulov grunt u Frkanovcu te poveznica svih sadržaja oko Mure u Svetom Martinu na Muri.

MRRFEU o potpisanim projektima u Rastokama: OVDJE.

Međimurska županija o potpisanom Ugovoru za ovaj projekt: OVDJE.

 

Osvrt ravnatelja Siniše Goluba o širem (ne samo turističkom!) značaju projekta pročitajte u nastavku.

o o o

MED DVEMI VODAMI : ogromni korak

 

Koliko god bio mali ili veliki, svaki EU projekt donosi dodanu vrijednost društvu u kojem se provodi. Izuzetak tome nije ni projekt „Med dvemi vodami“ kojeg će Javna ustanova Međimurska priroda zajedno s partnerima provoditi tijekom sljedeće dvije godine. I odmah na početku da razjasnimo. Iako će se projektom posložiti i određena turistička infrastruktura u Međimurju, primarni značaj projekta nije u domeni turizma nego u domeni cjeloživotnog obrazovanja! Kako i zašto? Evo odgovora.

Sve što će se projektom oblikovati i oživotvoriti, služit će ponajprije Međimurcima, a onda i posjetiteljima Međimurja da u relativno malo vremena i na relativno malo prostora shvate što je to oblikovalo sastavnice zavičajne prirode. Centar za posjetitelje Križovec pružit će cjeloviti uvid u značaj rijeka Mure i Drave, u razloge zbog kojih je Međimurje upisano na UNESCO-vu svjetsku kartu prirodnih vrijednosti. Matulov grunt u Frkanovcu omogućit će spoznavanje vrijednosti tradicionalno košenih livada na kojima obitavaju leptiri plavci zbog kojih je Međimurje upisano na europsku kartu najvećih prirodnih vrijednosti. Poučna staza Svetomartinska Mura objedinit će sve pojedinačne lokalne eko i etno atrakcije na području kojeg obiđe preko 90% svih turista koji za destinaciju odaberu Međimurje. Dakle, ovaj je projekt sažima zavičajnu prirodu od globalnog ka lokalnom.

Na svim lokalitetima obuhvaćenim projektom, žitelji Međimurja i turisti moći će nenametljivo i sukladno trendovima 21. stoljeća naučiti zašto je sva priroda (ne samo ona razvikana) važna! A bez tog znanja nema niti zaštite prirode. Kao što je već davno rekao Freeman Tilden, utemeljitelj moderne interpretacije: Kroz interpretaciju – razumijevanje, kroz razumijevanje – uvažavanje, kroz uvažavanje – zaštita.

 

Da su generacije Međimuraca odmah po proglašenju prvog nacionalnog parka u Hrvatskoj, naime Plitvičkih jezera 1949. godine, imale mogućnost da kroz osmišljene programe uče o prirodnim i u prirodu uronjenim vrijednostima svojeg rodnog zavičaja, možda bi neke vrijednosti ostale očuvane te danas bile sasvim normalne pojave. Primjerice, možda bi zlatovrana i danas gnijezdila u Međimurju, možda bi halde oko Murskog Središća bile proglašene zaštićenog rudarskom geobaštinom odmah po zatvaranju ugljenokopa 1972. godine. Možda Drava ne bi bila u potpunosti hidroakumulirana, a murski meandri brutalno izravnani i skraćeni. O tome što je moglo biti bavit će se neki budući ekohistoričari. O tome da će projekt „Med dvemi vodami“ biti ogromni korak u cjeloživotnom učenju već danas ne treba dvojiti. Značaj tog projekta puno je veći od tek proširenja turističke ponude Međimurja.