Svjetski dan rendžera

Svake godine 31. srpnja u svijetu se obilježava Svjetski dan rendžera u spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti. Osim toga, slavimo rendžere i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine.

Dan je kada se s ponosom sjećamo kolega rendžera u svim krajevima svijeta koji su riskirali svoje živote obavljajući častan posao čuvara prirode. Ove godine ujedno i obilježavamo 26 godina osnivanja Međunarodne rendžerske federacije – International Ranger Federation (IRF). IRF je neprofitna krovna organizacija osnovana s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kultunog naslijeđa. Nažalost, i u proteklih 12 mjeseci stradalo je više od stotinu rendžera diljem svijeta. Iza svakog rendžera stoji ime i prezime, obitelj, priča o hrabrosti i gubitku. Ovo je neizmjerna cijena koju su oni platili kako bi zaštitili biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu, zajednicu i svijet u kojem živimo.

The Thin Green Line naziv je zaklade za pomoć obiteljima u kojima je netko stradao na poslovima zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti.

https://thingreenline.org.au/