Nova Poučna staza uz Dravu u Međimurju

U subotu 08. rujna 2018. godine, u Regionalnom parku Mura-Drava u Međimurju otvorena je nova poučna staza. Na ovu smo stazu posebno ponosni jer je zamišljena i oblikovana po svim pravilima interpretacijske struke i kao takva služit će kao medij kvalitetne edukacije o prirodnim vrijednostima zaštićenog područja. Više o Poučnoj stazi Kuršanski lug posvećenoj preminulim međimurskim policajcima – pročitajte u nastavku.

S ponosom možemo napisati da na području Međimurja imamo novu poučnu stazu u prirodi. Poučna staza Kuršanski lug rezultat je jednogodišnje intenzivne suradnje policijske udruge IPA Međimurje i Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Staza duljine 1.200 metara nalazi se na području Općine Nedelišće uz rijeku Dravu, unutar državne šume kojom upravljaju Hrvatske šume i zaštićenog područja Regionalni park Mura-Drava. Uz tri ulazne ploče, na stazi se nalazi 15 točaka s poučnim sadržajem o prirodi rijeke Drave. Svaka od interpretacijskih ploča posvećena je jednom od poginulih međimurskih policajaca u Domovinskom ratu. Poučna staza otvorena je 08. rujna 2018. godine.

Ako se pitate čemu još jedna poučna staza, odgovor je: zaštita područja. Otac interpretacije Freeman Tilden već je 1977. godine naglasio: Interpretacijom do razumijevanja, razumijevanjem do poštovanja, poštovanjem do zaštite! Interpretacija ima za cilj otkriti značenje prirodnih i kulturnih resursa. Kroz brojne medije, interpretacijom se povećava ljudsko razumijevanje, uvažavanje te posljedično i zaštita baštine. Konkretno, pomoću poučne staze želimo da se spomenuto područje uvažava i štiti, jer onaj tko prepoznaje vrijednost u prirodi sigurno je neće uništavati. Ili će barem preispitati svoje postupke.

Za kvalitetno oblikovanje bilo koje poučne staze uvijek je potreban timski rad. Posao koji isprva možda izgleda jednostavan, zapravo je rezultat kompilacije brojnih znanja i vještina. Stoga, navedimo tko je sve sudjelovao u nastajanju Poučne staze u Kuršanskom lugu. Ideja o poučnoj stazi predstavljena je Javnoj ustanovi od strane predsjednika udruge IPA Međimurje Darka Dragičevića početkom 2017. godine. U pisanju i kreiranju tekstova najzaslužnije su Ivana Rojko i Mihaela Mesarić. Korišten je i veći broj autorskih fotografija i to autora Ivane Rojko, Mihaele Mesarić, Siniše Goluba, Tonija Korena, Velimira Bašeka i Gorana Šafareka. Sadržaje je grafički oblikovala Ivana Rojko, finalno korigirao i lektorirao Siniša Golub, a u postavljanju samih interpretacijskih ploča značajno su pomogli članovi udruge IPA Međimurje te glavni čuvar prirode Velimir Bašek. Uz ostale sponzore, projekt je značajno sufinancirala Međimurska županija kroz program potpore udrugama civilnog društva.

Pozivamo vas da posjetite Kuršanski lug, prisjetite se stradalih međimurskih policajaca u Domovinskom ratu i naučite više o vrijednostima prirode uz rijeku Dravu. Jer, ovako kvalitetnih staza nema „na bacanje“ niti u Međimurju, niti pak u ostatku Hrvatske.