Bijela roda na Ljetnoj Muzeologajnici

U sklopu Ljetne Muzeologajnice  Muzej Međimurja Čakovec organizirao je niz različitih radionica za djecu na zajedničku temu bijele rode. Prve dvije radionice Upoznajte bijelu rodu održane su 15. i 16. srpnja pod vodstvom Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, a radionice su održale dvije Sare, Sara Janković i Sara Srša.

Prva radionica bila je namijenjena za djecu od 5 do 8 godina, a druga za djecu od 9 do 14 godina. Iako su već mnogo toga o bijeloj rodi znali otprije, polaznici radionica ipak su naučili i nešto novo kao npr. kako razlikovati mlade od odraslih roda, koliko traje selidbeni put naših roda i gdje točno one prezimljuju, zašto i kako prstenujemo mlade rode, koliko rodinih gnijezda i u njima mladih roda postoji na području Međimurske županije te koji su glavni uzroci ugroženosti i načini očuvanja ove ptice. Prikazan im je i kratak film o prstenovanju roda koji se može pogledati na službenim stranicama Međimurske prirode, a nakon kratkog  predavanja zaigrali su edukativno-zabavnu igru u atriju Starog grada Zrinskih te tako provjerili svoje friško stečeno znanje.

Međimurska priroda tijekom cijele 2019. godine provodi aktivnosti vezane uz Godinu bijele rode proglašene u suradnji sa općinom Kotoriba, a i ove će godine iz Međimurja poletjeti 28 mladih roda na svoje prvo veliko putovanje u Afriku.