Hotel za kukce

Dana 25. rujna 2019. godine u perivoju Zrinski uz pomoć učenika 1. osnovne škole Čakovec čuvari prirode iz Javne ustanove Međimurska priroda postavljaju hotel za kukce. Učenici su samim postavljanjem naučili kako privući korisne kukce izgradnjom i postavljanjem hotela i koju korist svi mi imamo od samih kukaca. Posljednjih dana intenzivno se priča o globalnom zatopljenju i utjecaju klimatskih promjena na prirodu, a i okoliš u kojem se nalazimo. Ljudi, osim što su glavni uzrok klimatskih promjena, čak 60% kopnenih staništa su prilagodili upravo sebi. Nekim životinjama i biljkama ovi uvjeti odgovaraju, te možemo očekivati da će se brojnost nekih vrsta poprilično povećati, a pravi primjer za to su stjenice čiju najezdu primjećujemo ovih dana.

No, kako to da onda pričamo o masovnom izumiranju vrsta u svijetu? Većina biljnog i životinjskog svijeta ne može se tako brzo prilagoditi novonastalim promjenama i populacija im polako počinje opadati sve dok vrsta ne izumre. Tako nam posljednjih godina pčele, bumbari i ostali oprašivači nestaju alarmantnom brzinom. Nestanak nekih vrsta gotovo da ni ne primijećujemo tako dugo dok za nas ne krenu direktne posljedice.

Zato postavljanjem hotela za kukce želimo ljudima skrenuti pažnju da je briga o njima moguća i u urbanim sredinama. Ulaganjem nekoliko sati u izgradnju hotela on može postati dom za tisuće korisnih kukaca koji nam pomažu u održavanju bioraznolikosti. Osim što su korisni hoteli mogu biti i dizajnirani da se bojom i oblikom mogu uklopiti u okoliš, pa tako i onaj moderniji. Također ispred hotela za kukce bit će prirodna livadna gredica na kojoj će pčele i leptiri rado dolaziti na ispašu, a u samom hotelu naći će prikladno mjesto za prezimljavanje.

Foto: Žan Novosel