Europski dani promatranja ptica

Svake godine početkom listopada obilježavaju se Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) s ciljem podizanja svijesti o važnosti ptica, njihovoj seobi i potrebama prilikom gniježđenja u Europi, ali i tijekom njihove seobe i na zimovalištima u Sredozemlju i Africi. EuroBirdwatch je međunarodni događaj koji se održava 26. godinu zaredom, a ove se godine obilježava u dane vikenda 5. i 6. listopada. Tom prilikom udruge i organizacije za zaštitu ptica organiziraju promatranja ptica na stotinama lokacija diljem Europe.

Milijuni ptica ovih dana napuštaju svoja ljetna prebivališta u Europi i sele u svoja zimovališta. Istraživanja pokazuju da prilikom seobe na Sredozemlju godišnje strada oko 25 milijuna ptica! Organizacija BirdLife sa svojim partnerima poziva stanovništvo na promatranje i prebrojavanje ptica, ali i da saznaju više o čudesnom svijetu ptica. Prebrojavaju se i ptice i promatrači na stotinama lokacija diljem Europe, a podaci se prikupljaju i uz pomoć nacionalnih koordinatora izvještava se glavni organizator o rezultatima.

Čuvari prirode iz Međimurske prirode su povodom Europskih dana promatranja ptica na promatračnici u Žabniku postavili uvećanu fotografiju sive čaplje te na taj način obilježili ovaj događaj.