Volonteri, hvala vam!

Odlična suradnja Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i CeZam-a proteklih se dana odvijala u Prostoru, klubu Centra za mlade Čakovec. Mladi volonteri pridružili su se projektu Međimurske prirode kojim se planira podijeliti i postaviti 111 kućica za ptice diljem šuma, gajeva i parkova Međimurja.
Volonterska akcija održala se u utorak 28. siječnja u poslijepodnevnim satima gdje su vrijedni volonteri munjevitom brzinom obojali 111 kućica za ptice. Akciji se priključilo 20-tak volontera, kako odraslih, tako i onih najmlađih koji su uzeli kistove u ruke i temeljito obojali svaku kućicu kako bi bila zaštićena od svih vremenskih prilika. Na nama još ostaje da kućice podijelimo školama i vrtićima u Međimurju, te svim zainteresiranim pojedincima. Cilj ovog malog projekta je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti ptica dupljašica i njihove uloge za bioraznolikost, te važnosti izrade adekvatnih kućica za ptice radi nestajanja njihovih prirodnih duplji.

Ptice dupljašice kojih u Hrvatskoj ima oko 50-tak vrsta vrlo su važne za funkcioniranje ekosustava u kojima obitavaju. Od neizmjerne važnosti su i za nas ljude s obzirom da reguliraju brojnost upravo onih kukaca koje smatramo štetnicima hraneći se njihovim ličinkama ili pak već odraslim kukcima. Dupljašice su ptice koje za gniježđenje odabiru prirodne duplje kojih najviše ima u starim šumama. Kako danas nedostaje starih šuma u kojima ima drveća sa dupljama potrebno je pomoći pticama i pronaći zamjenu za prirodnu duplju.

. .