U DVORCU LJETNA ŠKOLA O PRIRODI: – Najzanimljivije je kaj leptir zafrkava mrava!

Ljetna muzeologajnica Leptir 30 srpnja (102)_res
Djeca su s radionice kući ponijela svoje crteže, a na dar su primila blokić i gratis ulaznicu za Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu

Zec, orao, mačka, ljama, papiga i naravno leptiri najdraže su životinje osnovnoškolcima sudionicima besplatne radionice pod nazivom Leptir se mota oko našeg plota. Održana je u prostoru Muzejskog informativnog centra i atriju Muzeja Međimurja Čakovec u suradnji s Međimurskom prirodom. Dvadesetero djece upijalo je zanimljivosti iz života livadnih plavaca koji obitavaju na lokalitetu Bedekovićeve grabe. Radionicu je duhovito i dinamično vodila Sara Janković iz Međimurske prirode. Sudionike je pozdravila i Maša Hrustek Sobočan ravnateljica Muzeja Međimurja.

Poučno predavanje, izrada crteža i kolaža, kviz i projekcija kratkog dokumentarnog filma o Spomeniku prirode Bedekovićeve grabe djecu su potakla na duhovita promišljanja: – Najzanimljivije mi je to što leptir zafrkava mrava. Leptir livadni plavac ima krila s jedne strane plave, a s druge svijetlo smeđe. Zato se zove plavac, kao plavuša, tek dio su njihovih komentara.

Ljetna muzeologajnica Leptir 30 srpnja
Sara Janković i Ivan Milković s djecom sudionicima radionice s početkom u 9 sati

Djeca su na kraju naučila kako livadni plavci ovise o ljekovitoj krvari, mravu iz roda Myrmica, održavanju i košnji livada u određeno vrijeme, a stečena znanja pokazala su izradom crteža i kolaža te nadmetanju u kviz pitalicama. Radionica je održana u dva termina, u 9 i 11 sati. Na prvoj je sudjelovala i djevojčica Gita Radiković iz Šenkovca koja često posjećuje Bedekovićeve grabe. One su je inspirirale napisati priču  “Zmajček Pozojček i tajna krvave livade” i pjesmu “Livadni vitez” te je na radionici pročitala svoje nagrađene radove.

Gita Radiković
Osmogodišnja Gita Radiković voli prirodu te o njoj sjajno piše i crta

Za uspomenu na radionicu svi su dobili na dar blokić za pisanje s ilustracijom livadnog plavca te gratis ulaznicu za posjet Centru Med dvemi vodami u Križovcu. Mogu je iskoristiti sve do 31. kolovoza. Međimurska priroda poziva također sve zainteresirane na posjet Centru posebice ovog vikenda, od petka 31. srpnja, pa sve do nedjelje 2. kolovoza jer će povodom obilježavanja Svjetskog dana rendžera ulaznice prigodno u sva tri dana biti 50 posto jeftinije (više pogledajte OVDJE).

Tehničku potporu radionici dali su Ivan Milković iz Čakovca, student informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku koji je ovih dana bio na praksi u Muzeju Međimurja te Roberta Radović iz Međimurske prirode, autorica slogana radionice (Leptir se mota oko našeg plota) i ilustracija ciklusa života livadnog plavca.

Ljetna muzeologajnica Leptir 30 srpnja
Sudionici radionice termina u 11 sati u prostoru Muzejskog informativnog centra

 

Ova  mala škola o prirodi u čakovečkom dvorcu i krasnom okruženju Perivoja Zrinskih organizirana je u sklopu muzejskog programa Ljetna Muzeologajnica. Atmosferu s radionice pogledajte u nastavku.

Ljetna muzeologajnica Leptir 30 srpnja (32)_resize