Blues u „vrčaku‟ Silvije Kolar-Fodor

Udruga Biovrt u skladu s prirodom (16)
Silvija je instalirala u svom vrtu i osobit hotel za kukce sa zelenim krovom

Udruga Biovrt u skladu s prirodom svakog svog posjetitelja ili polaznika radionice inspirira o životu u skladu s prirodom. S puno ljubavi i strasti vodi je Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge. Studijski posjet djelatnika Međimurske prirode njezinom imanju i šumskom vrtu u Novom Selu Rok bio je iznimno plodonosan.

U ugodnoj hladovini Silvijina hrasta te šetnjom kroz cjelokupno imanje doznali smo zanimljive detalje iz povijesti nastanka udruge, na terenu vidjeli raskoš suživota mirisnog bilja, ukrasnog cvijeća, povrća, zeljastog i korjenastog bilja, voćaka, grmlja i stabala, ali i doznali perspektivnu viziju budućih aktivnosti i proširenja imanja. Sve nas je fascinirao pomalo „divlji‟ ugođaj sadnje u više slojeva i malčiranja koji zahtjeva svakodnevan višesatni rad i marljivost. Naizgled „vrtni nered‟ zapravo u Silvijinom „vrčaku‟ fino teče poput blues ritma žetvenih pjesama s plantaža pamuka.

Udruga Biovrt u skladu s prirodom
Razglednica za uspomenu na posjet biovrtu osmišljenog na način Silvije Kolar-Fodor

Vrtlarica Silvija je u svijet biovrtlarenja krenula 2006. godine, kada je iz svijet računovodstva krenula neizvjesnim, ali srcem odabranim putem života u skladu s prirodom. Na svojim radionicama i prezentacijama uvijek rado ističe:

– Biovrtlarenje me učinilo strpljivijom i poniznijom osobom. Moj uzor je bio Masanobu Fukuoka japanski poljodjelac i filozof. Bio je zagovornik zelene filozofije koja naglašava kako poljodjelstvo može biti uspješno bez oranja, bez gnojenja, bez plijevljenja i bez pesticida. Primjenjujući te postulate u svoj vrt koji obrađujem u Novom Selu Rok došla sam do brojnih spoznaja. Ističem savjet: – Samo zdravo tlo uzgaja zdrave biljke.

Udruga Biovrt u skladu s prirodom (2)
Detalj iz “vrčaka” – ljubičaste rajčice

Udruga mnogo radi i na edukaciji svih generacija. Ove je godine kreirala vizualno lijepo oblikovanu i korisnu edukativnu društvenu memory igru “Upoznajmo biljno carstvo”. O biljkama koje možemo posaditi i uzgajati u vlastitim vrtovima može se više doznati i u istoimenoj edukativnoj brošuri kroz koju autorica Silvija Kolar-Fodor govori o najčešćim biljkama koje su pogodne za naše „vrčake‟. Za one koji žele znati mnogo više preporučujemo knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom‟. Može se naručiti on-line na stranici biovrt.com

 

Udruga Biovrt u skladu s prirodom (9)
– Planova i ideja za razvoj imanja je mnogo, najavljuje Silvija vjerujući u njihovu realizaciju