Međunarodni dan bijele rode: „Vrijeme je očuvanje vrste…‟

 Bijela roda

Bijela roda (Ciconia ciconia) svima draga ptica, osim što „donosi djecu‟ ima i svoj dan. Međunarodni da ove popularne ptičje vrste obilježava se 24. kolovoza s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi očuvanja ove ugrožene vrste. Ugroza je povezana s aktivnostima čovjeka na uništavanju vlažnih staništa koja su izvor i bogatstvo hrane ove europske gnjezdarice.

Međimurska priroda populaciju bijelih roda u kontinuitetu i sustavno prati od 2011. godine. Na području međimurske županije ove se godine dogodio pravi „baby boom‟ bijelih roda. Zabilježen broj od 56 mladih roda u međimurskim gnijezdima rekordan je otkako se ova populacija prati u našem kraju (više pogledajte OVDJE).

Također podsjećamo kako je prošla, 2019. godina, proglašena Godinom bijele rode u Međimurju u suradnji s Općinom Kotoriba. Ovo međimursko naselje ponosi se s najvećim brojem zabilježenih aktivnih gnijezda malih bijelih roda. Tada je organiziran i fotografski natječaj na temu bijelih roda. Marko Kedmenec, Nikola Tomašić i Silvo Benč primili su novčane nagrade, knjige, plakate i majice na temu bijele rode.

Bijela roda - knjižica
Knjižica Bijela roda izdana je povodom Godine bijele rode u Međimurju (2019.)


Želite li nešto više naučiti o životu bijelih roda saznajte to u edukativnoj knjižici „Bijela roda‟ u izdanju Međimurske prirode. Možete je pronaći u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami Križovec, kao i prigodne T-shirt majice. 
Jedan od citata iz knjige glasi:

Vrijeme za očuvanje neke vrste je dok je ta vrsta još uobičajena. „

Rosalie Barrow Edge (1877.-1962.)

majica bijela roda
Popularne su i naše pamučne majice s motivom bijele rode. Autorica ilustracije je Ivana Rojko