Dobitnici natječaja RAZLISTAJ SE U MEĐIMURSKOJ PRIRODI

Obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine bio posvećen 50. godišnjici proslave Dana planete Zemlje priključila se i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Mursko Središće i Školskom knjižnicom Srednje škole Prelog organiziran je ekološko-istraživački natječaj RAZLISTAJ SE U MEĐIMURSKOJ PRIRODI.

Sudionici natječaja trebali su točno riješiti svih pet postavljenih zadataka, odnosno pronaći ih u prirodi i fotografirati te izraditi prezentaciju. Zadaci su osmišljeni na način da kod djece i mladih potaknu želju za čitanjem i istraživanjem, ali i odlaskom u prirodu. Tako su primjerice oni iz serjojnskog kraja trebali prepoznati retencije, halde, invazivne vrste, tragove dabra i mjeriti vodostaj rijeke Mure, dok su oni iz priločkog kraja bili u potrazi za pticama vodenih staništa, kebračom i živičnjacima.

 

Iako se u istraživanje uključilo mnoštvo zainteresiranih, samo oni najhrabriji poslali su svoje prijave. Sudionike čije su prijave ispunile sve potrebne uvjete očekuju vrijedne nagrade!

Putem natječaja u Srednjoj školi Prelog dobitnici su: Ana Gregur i Martina Sokač (1. G razred), Lovro Hlišć i Leo Golubić (1. G razred) te Nikola Srpak (1. G razred).

Učenici 1. G razreda koji su se uključili u Natječaj

 

Posebno pohvaljujemo najmlađe sudionike koji su se uključili putem natječaja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mursko Središće! Iznenadili su nas svojim radovima! To su: Jakov Virč, Jona Jakšić i Gita Radiković.

 

Radovi najmlađih sudionika

 

Proglašenje pobjednika i podjela nagrada za učenike Srednje škole Prelog održana je u petak, 20. studenog 2020. putem Zoom online platforme. S jedne strane ekrana u Srednjoj školi Prelog bili su učenici 1. G razreda gimnazije sa svojom razrednicom, knjižničarkom i profesorima koji su im pomagali pri izradi zadataka, dok su s druge strane ekrana bili predstavnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode u Križovcu. Nakon kratkog predstavljanja Međimurske prirode, dobitnicima su uručene nagrade koje su pripremile Srednja škola Prelog i Međimurska priroda. Djelatnici Međimurske prirode pozvali su dobitnike nagrada, ali i sve ostale u posjet Centru za posjetitelje Med dvemi vodami, kada to epidemiološke mjere budu dopuštale.

 

Učenici 1. G razreda Srednje škole Prelog

Predstavljanje Međimurske prirode putem Zoom-a

Učenici 1. G razreda nakon podjele nagrada

Zadovoljstvo na licima mladih svjedoči kako čitanje, proučavanje i istraživanje prirode i prirodnih i krajobraznih vrijednosti našeg zavičaja može biti istovremeno korisno, zanimljivo i zabavno

 

Zahvaljujemo svima koji su se aktivno uključili u ovaj natječaj i omogućili nam ovu lijepu suradnju i iskustvo!