Praćenje broja posjetitelja u zaštićenim područjima

“Pohod uz Muru” u sklopu Svjetskog dana močvarnih staništa jedna je od najmasovnijih manifestacija u Regionalnom parku Mura-Drava

U posljednje vrijeme ljudi sve više putuju, bilo da se radi o jednodnevnim izletima ili putovanjima na duže vremensko razdoblje. Razlozi i pobude za putovanjem su različiti kao i doživljaji koje posjetitelj želi doživjeti i osjetiti tijekom posjeta određenom lokalitetu ili području. Činjenica je da su pojedine „must see“ destinacije prenatrpane posjetiteljima, a kao jedni od najatraktivnijih lokaliteta za posjećivanje u današnje vrijeme zasigurno su zaštićena prirodna područja. U nekim područjima broj posjetitelja je došao do brojke koja je počela utjecati na kvalitetu doživljaja posjetitelja, ali i ugrožavati vrijednosti zbog kojih je određeno područje zaštićeno, što zbog samog broja posjetitelja, što zbog ponašanja posjetitelja i nepridržavanja pravila ponašanja.

Zbog navedenog, brojna zaštićena područja počela su pratiti i analizirati broj posjetitelja u zaštićenim područjima te upravljati posjećivanjem na način da se ograničava broj posjetitelja na dnevnoj/mjesečnoj/godišnjoj razini u zaštićenom području na brojku za koju je analitički utvrđeno da neće dovesti do narušavanja temeljnih vrijednosti zaštićenog područja, ali i osigurati posjetitelju kvalitetan doživljaj. Primjerice, oni koji su u posljednje vrijeme posjetili naše najpoznatije zaštićeno prirodno područje, Nacionalni park Plitvička jezera, mogli su primijetiti da su ulaznice morali kupiti unaprijed i to za ulazak u točno određeno vrijeme. Upravo to je jedna od mjera upravljanja posjećivanjem.

Regionalni park Mura-Drava također je područje u kojem je primjetno sve više posjetitelja, šetača, biciklista, ribiča i drugih namjernika, a kako je park otvoren i bez kontroliranih ulaza, Međimurska priroda – Javna ustanova kao upravljač Regionalnim parkom Mura-Drava u Međimurskoj županiji broj posjetitelja Parka pratila je do sad na organiziranim manifestacijama te na temelju prodanih ulaznica organiziranim komercijalnim turističkim grupama. Kako bi dobila bolji uvid u kretanje broja posjetitelja u zaštićenom području kojim upravlja, krajem prošle godine na lokalitetu koji je jedan od najposjećenijih na području Regionalnog parka Mura-Drava u Međimurskoj županiji postavila je brojače posjetitelja te će na taj način moći analizirati broj posjetitelja na predmetnom lokalitetu kroz godinu što će zasigurno pomoći u boljem upravljanju lokalitetom i zaštićenim područjem.