Arhiva: Andrija Lesinger (1929.-2010.)

Kad smo godine 2013. radili na knjizi o 50 godina zaštite prirode u Međimurju, u nju smo uvrstili i par zaslužnika koji su u prirodi Međimurja ostavili vidljivi trag. Jedan od njih je i Andrija Lesinger (1929.-2010.) koji je široj javnosti (bio) poznat kao vlasnik ogromne zbirke prepariranih životinja, zbirke smještene u Lesingerovoj kući u Nedelišću.

Svako malo, na HTV-u se netko sjeti Lesingera pa napravi TV prilog o njegovoj zbirci koju danas vode njegove dvije kćerke.

Svaki put kad u prirodi vidimo labudove, sjetimo se Andrije i njegove neizmjerne ljubavi prema tim pticama. U njegovoj ostavštini postoje brojni zapisi o labudovima i prirodi općenito, pa se nadamo da će jednog dana i ta građa biti pravilno vrednovana, interpretirana i izložena pogledu šire javnosti.

No, do nas je došla fotografija koja prikazuje Andriju Lesingera kao zaslužnika koji je ostavio svoj trag u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku. Na ovom linku pogledajte kratku crticu o Lesingeru, a u nastavku pak fotografiju iz tog muzeja koja je našla put do naše Javne ustanove. Fotografija i tekst ispod nje govore sve.