Lučin i Šovagović u Međimurskoj prirodi

Filip Lučin autor izložbe
Filip Lučin autor izložbe “Od stabla do šume”

Otvaranje izložbe fotografija autora Filipa Lučina i književni razgovor s piscem Tomislavom Šovagovićem u srijedu 19. svibnja u dvorani “Kukuvija” u Centru Med dvemi vodami u Križovcu nastavljene su aktivnosti i programi organizirani povodom obilježavanja Dana zaštite prirode prirode u Republici Hrvatskoj. Izložba je dio programa odabranih u sklopu Natječaja Javne ustanove Međimurske prirode za društveno-kulturni i umjetnički program na temu PRIRODA HRVATSKE za izvedbu u 2021. godini.

“Od stabla do šume” druga je samostalna fotografa Filipa Lučina iz Čakovca. Donosi dvadeset pejzažnih fotografija nastalih tijekom proteklih deset godina snimljenih na terenima Međimurja. O autoru, nadahnuto su govorili ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub te Davor Žerjav iz Fotokluba Čakovec u ime selektora izložbe ističući:

– Stabla su jednostavna. Šume su također jednostavne. Takve su uglavnom i kompozicije najboljih fotografija. A to možemo shvatiti i kao životnu lekciju. Pronađite svoju omiljenu fotografiju i promatrajte ju. Uživajte u njezinoj jednostavnosti. Promatrajte ju svojim očima. Lučin će vam usput skromno i mirno reći što je to lijepo u prizoru.”

Izložba ima humanitarni karakter. – Sve fotografije će nakon izložbe biti poklonjenje Udruzi za zaštitu životinja “Sklonište dobrote”, koja će ih iskoristiti za financiranje svojih aktivnost., kazao je Lučin.

Program je održan u dvorani Kukuvija
Program je održan u dvorani Kukuvija

Izložbu je otvorila urbana šumarka Sara Srša, djelatnica Međimurske prirode. Postav će se moći razgledati u radno vrijeme Centra za posjetitelje Med dvemi vodami do 2. lipnja.

Večer je nastavljena u književnom tonu. Javnosti se predstavio prvi rezident Matulovog grunta Tomislav Šovagović. Zahvaljujući suradnji Društva hrvatskih književnika i Javne ustanove Međimurska priroda na Matulov grunt u Frkanovec stigao je u ponedjeljak 17. svibnja. Poput pravog gazde međimurskog grunta okupljenoj publici prenio je u razgovoru s novinarkom Robertom Radović prve dojmove boravka u staroj hiži.

Tomislav Šovagović i Siniša Golub
Tomislav Šovagović i Siniša Golub u razgledu postava Centra Med dvemi vodami

U nastavku je publika saznala što je ovaj slavonski Dalmatinac pisao u zbirci priča “Rudnik čvaraka”, u kakvoj je poveznici s poznatom glumačkom obitelji Šovagović te kakve priče donosi zbirka “Kad narastem bit ću Dražen”.

Program je održan u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Publika je pozvana i na sljedeći kulturni program u Centru, predstavljanje slikovnice “Plavac” učenice Gite Radiković u srijedu 2. lipnja. Tjedan zaštite prirode u organizaciji Međimurske prirode završava u nedjelju 23. svibnja u Frkanovcu uz drugi Dan otvorenih vrata Matulovog grunta od 14 do 18 sati.

 

izlozba Filip Lucin (3)
Izložba se može razgledati do 2. lipnja (foto: Vanja Rodiger)

 

Tomislav Šovagović
Tomislav Šovagović i djelatnici Međimurske prirode