Tjedan zaštite prirode od 17. do 23. svibnja

foto stablo_Filip Lucin
Detalj s izložbe fotografija autora Filipa Lučina

Povodom Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibnja) Javna ustanova Međimurska priroda organizira Tjedan zaštite prirode. Tog se datuma obilježava i Međunarodni dan biološke raznolikosti, pa je to razlog više za organizaciju niza aktivnosti. Sve kreće u ponedjeljak, 17. svibnja. Međimurski čuvari prirode postavit će s učenicima hotel za kukce u Područnoj školi Miklavec, a sredinom tjedna i u OŠ dr. Ivana Novaka Macinec.

Zainteresirana javnost pozvana je doći u Centar Med dvemi vodami u Križovec u srijedu, 19. svibnja na otvorenje fotografske izložbe „Od stabla do šume‟ autora Filipa Lučina s početkom u 18 sati. Lučin će predstaviti 20 fotografija kojima senzibilizira publiku o važnosti međimurskih šuma. Uz autora odabir i postav izložbe potpisuju Davorin Mance i Davor Žerjav. Izložba će se moći razgledati do 2. lipnja.

Nakon otvorenja izložbe program se u srijedu, 19. svibnja nastavlja u glazbeno-edukativnom tonu. Lea Šprajc i Janja Kovač autorice su glazbenog predavanja „Štreka – metalna kralježnica Međimurja‟. Izložba i glazbeno predavanje dio su odabranih programa provedenog Natječaja Međimurske prirode za izvedbu u 2021. godini. Program će se održati u skladu sa aktualnim epidemiološkim mjerama.

U četvrtak, 20. svibnja na radiopostaji Hrčak gostovat će s početkom u 9:10 sati Mihaela Mesarić, stručna voditeljica Međimurske prirode te govoriti o zaštiti prirode. U poslijepodnevnim satima u suradnji sa Srednjom školom Prelog održat će se edukativni Zeleni kviz.

U subotu, na sam Dan zaštite prirode u RH u Žabniku otvorit će se promatračnica za ptice za svakodnevno korištenje zainteresiranoj javnosti. Finale Tjedna zaštite prirode slijedi u nedjelju 23. svibnja na Matulovom gruntu uz Dan otvorenih vrata kada će posjetitelji moći razgledati renoviranu staru hižu u Frkanovcu od 14 do 18 sati.

Tijekom cijelog Tjedna zaštite prirode (osim ponedjeljka kada Centar ne radi) za sve individualne posjetitelje u Centru Med dvemi vodami osigurana je povoljnija cijena ulaznica.