Što radi autor knjige „Međimurska šuma Murščak‟?

Ljudevit Marđetko
Ljudevit Marđetko neumorno promišlja o svom rodnom domašinečkom kraju

Ljudevit (Lajči) Marđetko u svojoj knjizi „Međimurska šuma Murščak‟ piše o povijesti šuma i ljudima vezanim za šumu u našem kraju. Svi koji žele više saznati o tome kako se rušio jedinstven ekosustav u međimurskom Murščaku knjigu mogu nabaviti u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Autor knjige bio je nastavnik matematike i fizike, a u mirovini je od 2005. godine. Djed po majci Stjepan Husić i njegov otac Ladislav Husić te Stjepanov tast Valentin Žir bili su lugari grofa Feštetića u Orehovici i Murščaku, pa je Ljudevit Marđetko obiteljskim nasljeđem bio predodređen pisati povijesne tekstove o životu Međimuraca i međimurskim šumama. Bio je također jedan od glavnih nositelja projekta pod nazivom Poučna staza Murščak. Uspio je spasiti i dokumentarnu fotografiju rušenja legendarnog hrasta Adama u Orehovečkom lugu blizu Drave kod Orehovice. Živopisnu interpretaciju tog događaja posjetitelji Centra Med dvemi vodami mogu doživjeti u brvnari Moj hrast Adam, a kod info pulta Centra aplicirane su u velikim dimenzijama fotografije obitelji Husić i tog legendarnog hrasta.

Lajči, kako ga prijatelji od milja zovu, danas živi u Čakovcu, ali kao rođeni Domašinčanin još uvijek strastveno promišlja o svom rodnom mjestu.

– Dečki u Domašincu još spavaju što se tiče razvoja kontinentalnog turizma. Imam vremena, pa sam razvio plan razvoja turizma u mom kraju koji se naravno može nadograditi. Jer Murščak je područje koje je i dandanas sa svojim hrastom lužnjakom i drugim prirodnim osobitostima atraktivno područje. U viziji razvoja turizma predvidio sam četiri objekta: motel, pristanište za rafting i pješački most kod Vrbulje te obnovu Stare straže, nekadašnje stražarnice. Sva ta četiri elementa bila bi povezana u kružnu stazu dužine oko šest kilometara koja bi se mogla obilaziti kočijama, pješke ili biciklom. Kako je riječ o lokacijama u Regionalnom parku Mura – Drava treba vidjeti što se od toga uopće smije na tim terenima izgraditi.

Ljudevit Marđetko
Skica uređenja Stare straže

Vizionar Marđetko svoje je ideje detaljno iscrtao na karti, opisao potrebnu infrastrukturu, pozicije parkirališta i eventulnih građevinskih objekata, sadržaje turističke ponude poput dječjeg igrališta i ergele, pripremio tekstove za spomen table. Kaže kako je njegove zamisli vidio i načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek. Izbori slijede, pa će Lajči uskoro saznati hoće li s njime i nadalje nastaviti promišljati o mogućnostima razvoja turizma svog rodnog kraja. Budućnost će pokazati hoće li njegove ideje pronaći zainteresirane nositelje projekta, financijere i zaljubljenike u svoj kraj, koji će istom strašću kao Lajči promovirati prirodne i povijesne vrijednosti svog zavičaja.