Nova knjiga: Ljetopis Pješčanog Okruga

Daleke 1949. godine izašlo je prvo izdanje na izvornom američkom jeziku knjige pod naslovom A Sand County Almanac, autora Alda Leopolda. U više od sedamdeset godina nakon tog izdanja, knjiga je prevedena na 15 svjetskih jezika, te je postala svojevrsna biblija ekološke misli. Zahvaljujući brojnim silnicama i upornosti, knjiga je izašla i na hrvatskom jeziku pod naslovom: Ljetopis Pješčanog Okruga.

Iako sam autor Aldo Leopold (1887.-1948.) nije dočekao prvo izdanje te knjige – preminuo je godinu dana ranije, ali ipak znajući da je Oxford University Press prihvatio rukopis za objavu – knjiga odražava njegovu filozofiju odnosa spram zemlje, odnosa koji je sažet u njegovom konceptu Etike zemlje, što je ujedno i finalno poglavlje te knjige. Leopold je cijelog svog života bio u neposrednom kontaktu s divljinom, kao šumar iz prve generacije profesionalnih američkih šumara. Tako je svjedočio svim dobrim ekološkim idejama, ali i svim zabludama koje su bile produkt ondašnjeg duha vremena. A bilo je to vrijeme kad se divljina u Americi još uvijek krčila i pokoravala, a grabežljivci poput vuka i medvjeda bili nemilice istrebljivani. Leopold piše i o tome, pritom ne skrivajući ni svoje grijehe, te tako čitatelju ilustrira kako etika zemlje nije ni njemu samom bila podarena rođenjem, nego je do nje došao kroz iskustvo lovca, šumara, zaštitara divljine i spisatelja.

Knjiga na hrvatskom jeziku izlazi u prijevodu Siniše Goluba, ravnatelja Javne ustanove Međimurska priroda. S obzirom da prevoditelj dugo surađuje sa Zakladom Aldo Leopold, te je njezin član i dobar poznavatelj lika i djela Alda Leopolda, knjiga nije samo puki prijevod, nego znalački prevedeno djelo. Ujedno, knjiga će mnogim ljubiteljima prirode biti izuzetno vrijedno štivo, jer će kroz nju shvatiti da nisu sami u svojim idejama i pogledu na svijet zaštite prirode. To je jedan od razloga zašto Ljetopis ima status Biblije ekološkog pokreta.

Knjiga je dostupna u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Podsjetimo: Aldo Leopold se interpretira i u brvnari Moj hrast Adam u Križovcu.

Ovaj naslov je, inače, do sada tiskan u preko 2 milijuna primjeraka diljem svijeta, što samo po sebi svjedoči o trajnoj vrijednosti te knjige i njezinom statusu među prirodoslovcima, zaštitarima prirode i spisateljima koji se često referiraju na Leopolda, na njegove citate i pogled na svijet kao takav.

Svi crteži iz ove objave su (C) Zaklada Aldo Leopold / narisao: Charles W. Schwartz