I ove godine pratimo bijele rode

Mjesec svibanj vrijeme je kada bijele rode sjede na jajima u gnijezdu i očekuju dolazak malih ptića na svijet. Rode najčešće polažu u gnijezdo tri do pet jaja, a na jajima sjede i ženka i mužjak tijekom 29 do 34 dana (vrijeme inkubacije). Međimurska priroda populaciju bijelih roda u kontinuitetu i sustavno prati od 2011. godine. Monitoring bijelih roda započinje u svibnju, a obuhvaća traženje gnijezda i njihovo kartiranje te dva posjeta gnijezdima tijekom sezone razmnožavanja radi utvrđivanja uspjeha razmnožavanja.

Prvi obilazak provodi se tijekom kasnog razdoblja inkubacije (20. travnja do 20. svibnja) kako bi se utvrdilo nastanjuje li gnijezdeći par gnijezdo te da li je inkubacija u tijeku. Drugi obilazak obavlja se u razdoblju podizanja ptića (15. lipnja do 10. srpnja) pri čemu se utvrđuje jesu li se ptići izlegli iz jaja, broj ptića po gnijezdu i broj parova s neuspješnim gniježđenjem.

Monitoring gnijezda u Zebancu

 

Djelatnici Međimurske prirode ove su godine 5. i 6. svibnja obilazili gnijezda bijele rode u Međimurskoj županiji. Od ukupno 27 zabilježenih gnijezda, na 22 gnijezda primijećeno je gniježđenje i sjedenje roda na jajima, dok je 5 gnijezda ostalo nenastanjeno. Osobito nas je razveselilo jedno novo aktivno gnijezdo ove godine, a to je gnijezdo u Hodošanu! Većina gnijezda nalazi se na metalnim obručima na električnim stupovima, a samo su tri gnijezda smještena na dimnjacima kuća ili zgrada (Domašinec, Dekanovec i Donji Vidovec).

Ove godine bijela roda gnijezdi i u Hodošanu

 

Bijela roda na gnijezdu u Ferketincu

Domašinec – jedno od rijetkih gnijezda smješteno na dimnjaku

 

Pri prvim obilascima gnijezda od velike nam je pomoći lokalno stanovništvo koje svakodnevno prati život roda te nam daje mnoge korisne informacije potrebne za monitoring.

Komunikacija s lokalnim stanovništvom prilikom monitoringa

 

S veseljem očekujemo i sljedeći obilazak gnijezda u lipnju, kada će u gnijezdima već biti mali ptići! Sretno rodama u podizanju mladih!