Filip Lučin i Tomislav Šovagović u Centru Med dvemi vodami

Deset odabranih programa polučio je Natječaj Javne ustanove Međimurske prirode za društveno-kulturni i umjetnički program na temu PRIRODA HRVATSKE za izvedbu u 2021. godini. Prvi program održat će se u srijedu 19. svibnja u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Datum je odabran s razlogom jer se program organizira povodom Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibnja). Međimurska priroda i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami bit će tako domaćin čak dva programa u istom danu.

U 18 sati otvorit će se izložba fotografija „Od stabla do šume‟ autora Filipa Lučina iz Čakovca. Fotografijom se bavi petnaestak godina i u to vrijeme izlagao je na skupnim izložbama Fotokluba Čakovec, čiji je član od osnivanja kluba 2007. g. 2016. Održao je i jednu samostalnu izložbu u Gimnaziji u Čakovcu. Lučin je također autor članaka vezanih uz pejzažnu fotografiju, vodio je radionice fotografije i pejzažne fotografije, održao nekoliko predavanja na temu pejzažne fotografije te bio u uredništvu nekoliko fotografskih knjiga u izdanju Fotokluba Čakovec. Uz fotografiju, voli biciklizam i šetnje planinama iz čega proizlazi i njegova posvećenost ponajviše pejzažnoj fotografiji.

Na izložbi u Centru Med dvemi vodami posjetitelji će moći razgledati do 2. lipnja dvadeset Lučinovih fotografija posvećenih šumi. Uz autora odabir i postav izložbe potpisuju Davorin Mance i Davor Žerjav.

Umjesto glazbenog predavanja književna večer

Najavljen program „Štreka – metalna kralježnica Međimurja‟ autorica Lee Šprajc i Janje Kovač OTKAZAN je zbog bolesti izvođačice. Autorice će svoj program predstaviti drugom prilikom. Umjesto njihovog glazbeno-edukativnog predavanja nakon otvaranja izložbe održat će se književna  večer s prvim rezidentom na Matulovom gruntu.

Gostovat će pisac, novinar i teolog Tomislav Šovagović. Rođen je u Šibeniku, 16. prosinca 1976. godine, a za sebe kaže da je slavonski Dalmatinac. Diplomirani je novinar i teolog te autor nekoliko knjiga. Prvijenac, zbirka priča „Rudnik čvaraka“ nagrađena je nagradom „Ivan i Josip Kozarac“ za knjigu godine 2012. u Vinkovcima. Objavio je i zbirke priča „Cesta knezova bribirskih“, „Ispod skala“ i „Latifundija“ te roman „Mangan“. Najnovije objavljeno djelo je zbirka priča “Kad narastem bit ću Dražen” u kojoj otkriva vezu između Dražena Petrovića i povijesnih događaja kroz pripovijedanje tragičnih sudbina ljudi iz svakodnevice. Dobitnik je tridesetak nagrada za poeziju, prozu i novinarstvo. Živi i radi u Zagrebu. Na Matulov grunt u Frkanovec stigao je ovog ponedjeljka zahvaljujući suradnji Društva hrvatskih književnika i Javne ustanove Međimurska priroda.
Ulaz na događaj je besplatan, a broj mjesta ograničen. Posjetitelji događaja mole se koristiti zaštitne maskice za lice. Otvaranje izložbe i književna večer održat će se u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama od 18 do 20 sati.

Dan otvorenih vrata na Matulovom gruntu

Aktivnosti Tjedna zaštite prirode nastavljaju se do nedjelje. U četvrtak, 20. svibnja na radiopostaji Hrčak gostovat će s početkom u 9:10 Mihaela Mesarić, stručna voditeljica Međimurske prirode te govoriti o zaštiti prirode. U poslijepodnevnim satima u suradnji sa Srednjom školom Prelog održat će se edukativni Zeleni kviz. U subotu, na sam Dan zaštite prirode u RH u Žabniku otvorit će se promatračnica za ptice za svakodnevno korištenje zainteresiranoj javnosti. Finale Tjedna zaštite prirode slijedi u nedjelju 23. svibnja na Matulovom gruntu uz Dan otvorenih vrata. Od 14 do 18 sati posjetitelji će moći razgledati renoviranu staru hižu, obići grunt na adresi Frkanovec 30 te saznati sve o suživotu leptira plavca i čovjeka.

Tijekom cijelog Tjedna zaštite prirode za sve individualne posjetitelje u Centru Med dvemi vodami osigurana je povoljnija cijena ulaznica.