5. lipnja: Svjetski dan zaštite okoliša

Svaki dan je dan nečega, pa je tako 5. lipnja Svjetski dan zaštite okoliša; obilježava se svake godine 5. lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša, UNEP nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i potaknuti razumijevanje uloge i odgovornosti u promišljanju održivog razvoja. Ovaj se dan obilježava u više od 140 zemalja svijeta s ciljem poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta i to kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

Prilika je to da kratko objasnimo razliku između PRIRODE i OKOLIŠA, jer se u svakodnevnom govoru često brkaju.

Prije svega, “Međimurska priroda” je ustanova za zaštitu prirode tj. za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. To je PRIRODA koja je zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode. Ta pak je priroda ona koja je uglavnom izbjegla uništavajućem utjecaju čovjeka odnosno prostor gdje još uvijek dominiraju prirodne sastavnice i gdje priroda oblikuje izgled krajobraza i funkcije u njemu. Najizvorniji oblik prirode je DIVLJINA, prostor u kojem je čovjek samo prolaznik koji se ne zadržava i prostor u koji ne mogu doći motorna vozila (helikopter može svuda, ali mislim da shvaćate poantu).

OKOLIŠ, s druge strane, je umjetna tvorevina koju je izgradio čovjek i potpuno podredio svojim potrebama. Pogledajte kako ga definira hrvatska Enciklopedija ovdje. Gradovi u kojima živimo, pa čak i središnji dijelovi naših sela – sve je to toliko modificirano u odnosu na izvornu divljinu tj. iz divljine pretvoreno u prirodu pa u okoliš, da tu više nema riječi o prirodi.

Iako će neki reći da je priroda dio okoliša, situacija je ipak drukčija. Okoliš je dio prirode. Doduše, u okolišu je izvorna priroda modificirana do razine na kojoj više ne proizvodi i ne pruža sve i potpune usluge ekosustava, ali ipak.

Iako su zbog administrativnih razloga spojeni u jedan ZAVOD, priroda i okoliš ipak su dva različita pojma i ne bi ih trebalo brkati.

Čak su i datumi obilježavanja različiti: Dan zaštite prirode obilježavamo 22. svibnja, a Dan zaštite okoliša pak – eto – 5. lipnja.