Održivost projekata

Projekti, EU fondovi, sufinanciranje i slični pojmovi danas su dio svakodnevnice. Gotovo pa na svakom uglu možemo primijetiti table koje govore o tome da je nešto sufinancirano sredstvima Europske unije. Brojne aktivnosti, bilo da se radi o većim ili manjih infrastrukturnim zahvatima ili nekoj “soft” aktivnosti, financiraju se uz potporu Europske unije, odnosno kroz neki od brojnih programa koji su na raspolaganju zemljama članicama.

Jedan od većih izazova prilikom kreiranja projektnog prijedloga je osiguravanje održivosti projektnih rezultata. Iako prilikom definiranja svakog projektnog prijedloga morate jako dobro opisati održivost projektnih rezultata nakon što jednom prestane sufinanciranje iz određenog programa, često održivost ostaje samo mrtvo slovo na papiru, a projektnim rezultatima se upravlja neadekvatno i u nepotpunoj funkcionalnosti.

Projekt Med dvemi vodami koji se je provodio od srpnja 2018. godine, ovog proljeća je završen, odnosno završeno je sufinanciranje projektnih aktivnosti iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projektni rezultati, točnije posjetiteljska infrastruktura koja je razvijena i izgrađena kroz projekt, poučna staza Svetomartinska Mura na području Općine Sveti Martin na Muri, Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu i Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu, u punoj su funkcionalnosti i nakon završetka provedbe projekta, unatoč situaciji vezanoj uz pandemiju i brojnim mjerama koje su otežavale ili u potpunosti onemogućavale rad i funkcioniranje posjetiteljske infrastrukture.

U lipnju prošle godine svjedočili smo otvorenju Centra za posjetitelje Med dvemi vodami i poučne staze Svetomartinska Mura. Unatoč tome što je Centar Med dvemi vodami neko vrijeme nakon službenog otvorenja bio zatvoren zbog mjera sprečavanja širenja virusa, do današnjeg dana bilježi oko 1.500 posjetitelja koji su čuli priču o prirodnim vrijednostima između Mure i Drave i uživali u suvremeno uređenih prostorima stare kurije u Križovcu.

Prostor Svetomartinske Mure danas je mjesto aktivnog provođenja slobodnog vremena u prirodi uz rijeku Muru. Javna ustanova Međimurska priroda od mjeseca studenog prošle godine prati kretanje posjetitelja na poučnoj stazi putem brojača posjetitelja i do današnjeg dana isti su zabilježili gotovo 11.000 prolaza poučnom stazom, a radi se o zimskom i proljetnom dijelu godine. Također na samoj stazi su održane i dvije utrke na kojima je trčalo i hodalo nekoliko stotina građana.

U mjesecu ožujku ove godine otvoren je i Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt koji je u dva dosad organizirana dana otvorenih vrata posjetilo 500-tinjak posjetitelja, a prošlog mjeseca obnovljena stara hiža postala je na kratko vrijeme i dom prvom u nizu rezidenata koji će boraviti na gruntištu u Frkanovcu.

Svi oni koji su posjetili neki od navedenih lokaliteta odlaze kući puni dojmova, a kritike su više nego pozitivne. Projekt Med dvemi vodami iznjedrio je odlične rezultate koji su u punoj funkciji i nakon što je završeno projektno financiranje.

Film o tome kako smo gradili u sklopu projekta Med dvemi vodami pogledajte klikom ovdje.