Opasna američka zvijer luta Međimurjem?

Proteklih su tjedana lokalni, ali i nacionalni mediji bili puni napisa o neobičnoj zvijeri koja se kreće područjem na granici Međimurske i Koprivničko-križevačke županije. Lovačka je kamera snimila nepoznatu divlju životinju visine oko 80 centimetara, dužine oko metar i pol s izrazito dugim repom kako se kreće poljima oko Legrada, Donje Dubrave i Kotoribe. Dostupna snimka je loše kvalitete, snimljena u sumrak i bez boje, no ipak su se pojavila nagađanja da se radi o – pumi.

Pa iako je na našim prostorima ovo ime poznatije kao naziv poznatog sportskog brenda i puno je vjerojatnije da se obris ove životinje uoči na tenisicama nego u divljini, nemali je broj stručnih i manje stručnih komentatora uvjeren da se radi upravo o ovoj opasnoj mački.

Puma se inače prirodno ne pojavljuje niti blizu Međimurja ili Hrvatske, niti pak nastanjuje prirodne predjele u Europi, njezina staništa nalazimo u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Pripada porodici velikih mačaka, a pojavljuje se pod raznim imenima poput planinskog lava ili pantere. Samo je jaguar veća mačka od pume na području Amerika, izrazito je skrovita i noćna životinja, ali ju je moguće opaziti i po danu. Iako lovi razne kopitare, pa i one velike poput jelena, napadi na ljude su vrlo rijetki.

Ako se pak uputite ovih dana u potragu međimurskom divljinom, znajte da su pume krem boje s crnim vrhovima ušiju i repa, a odrasli mužjak može biti dugačak do 2 i pol metra i težine oko 70 kilograma. S obzirom da pume mogu trčati brzinom do 50 km/h i skočiti do 6 metara, nemojte se previše pouzdati u vlastite noge jer utrka vjerojatno ne bi bila ravnopravna.

Za sada još nijedan zoološki vrt nije prijavio nestanak ili bijeg pume ili slične velike mačke iz svojih kaveza, pa postoji mogućnost da je naš neznanac bio nekome egzotični kućni ljubimac koji se riješio okova ili pak su količine hrane potrebne za zadovoljavanje apetita ovoga uznika mesoždera počele predstavljati preveliki trošak za kućni budžet njegovog vlasnika.

Šalu na stranu, s obzirom da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći koja se to životinja ovih dana kreće po šumama donjeg Međimurja, pozivamo sve one koji inače poslom ili dokolicom pohode prirodu na tim područjima da to rade s povećanom dozom opreza do trenutka dok se nepoznata životinja ne identificira ili ulovi.