Stjepana Posavec: – Gle kak’ je nastal leptirić!

Stjepana Posavec
Stjepana Posavec u Centru Med dvemi vodami

Stjepana Posavec bila je znatiželjan vrtićarac. Uvidjela je kako uz pomoć računala može crtati, duplicirati i bojati objekte. Tako su nastajali njezini kolaž crteži leptira sada već davne 2012. godine kada je kao šestogodišnja djevojčica polazila vrtić u Pribislavcu. U predškolsko doba vratio ju je njezin tadašnji odgajatelj Nenad Novak prijavom njezinog rada „Rapsodija o plavom‟ na natječaj Javne ustanove Međimurska priroda posvećen prirodi. Program je odabran za predstavljanje jer svojom originalnom pričom i tehnikom izvedbe i danas, devet godina kasnije zavrjeđuje da se predstavi javnosti. Ovaj multimedijalni rad posvećen zaštićenoj vrsti velikog livadnog plavca publika je imala priliku vidjeti 2. lipnja u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Stjepana i mentor Nenad Novak
Stjepana i mentor Nenad Novak

 

Nepresušno vrelo kombinacija

Odgajatelj Nenad Novak živi s obitelji u Šemovcu, ali već dugi niz godina radi u predškolskim institucijama u Međimurskoj županiji. Trenutno radi u vrtiću u Maloj Subotici, a u vrijeme nastanka „Rapsodije o plavom‟ radio je u pribislavskom vrtiću. Podijelio je s nama iskustva o tadašnjem radu s predškolcima:

– Radeći 2008. godine na jednom festivalu u Koprivnici došao u doticaj s alatima suvremenih tehnologija. To me potaklo vidjeti što predškolci mogu raditi na računalu s tim alatima i kako ih mogu koristiti na pozitivan način potičući njihovu maštu i kreativnost. Djeca su kroz igru učila koristiti novi alat, a Stjepana je „isplivala‟ iz grupe jer su njezine ideje davale prekrasne priče. Napravila je Priču o krugovima te jednu o Barbikama. Kasnije sam imao i jednog iznimno talentiranog vrtićarca u području komponiranja. Složio sam mu alate za miksanje glazbe. Bio je oduševljen procesom kombiniranja zvukova. Razmišljao sam. Što je kreativno u Lego kockicama, legačima? Jedan legač sam po sebi nije ništa posebno. Ali kad imate kutiju legača i kad se to slaže, onda je to nepresušno vrelo kombinacija. Upravo tako sam pokušavao poticati kreativnost kod djece uz alate koje nam je davalo računalo.

Računalo kao kist za slikanje

O nastanku „Rapsodije o plavom‟ odgajatelj Novak govori:

– Hrvatsko pedagoški književni zbor tada je još djelovao u Međimurju i bili smo pozvani kao predškolska ustanova na stručni skup u Sv. Juraj na Bregu. Poznanstvo s profesoricom Željkom Kadi rezultiralo je pozivnicom da odradimo projektni zadatak s djecom do 6 godina na temu zaštite leptira plavca. Prva ideja je bila da napravimo pjesmicu ili spotić vezan uz tu priču, budući da sam u svom profesionalno radu vezan uz glazbu. Međutim, jedan dan sam u vrtiću opazio kako se Stjepana igra na računalu. Shvatila je način rada kada se koristi desni klik miša i kada se stvara simetričnost crtanja. Crta se jedna strana i prikazuje se simetrija. Kazala je: – Gle kak’ je nastal leptirić!

Tako me potakla u želji da vidim kako će se dalje razvijati ta stvaralačka priča. Kako će iskoristiti tu tehnologiju kao kist i olovku. Moja intervencija je bila samo u tom smislu da smo zaustavljali proces kako bismo slagali kolaž slikica koji je nastajao na kraju. Njezino iskustvo i igra su bili presudni za nastanak tog kolaža koji smo na kraju ukomponirali u cjelinu.

Novak u svom profesionalnom radu koristi elemente Orffove pedagogije i muzikoterapije:

– Imam svoju glazbenu radionicu i radim po principima Orffove pedagogije s predškolcima. Sve se bazira na dječjoj kreativnosti. Djeci se daje sloboda izbora sadržaja programa. Moja uloga je da strukturiram prostor i materijale a djeca sama kreativno izražavaju sebe. Sve je u pokretu i nastojim postići to da djeca pokažu ono što doista jesu.

Rapsodija o plavom
Detalj multimedijalnog uratka “Rapsodija o plavom”

Kreativka, balerina, gimnazijalka

Stjepana je danas srednjoškolka i završava prvi razred Gimnazije Josip Slavenski Čakovec. Osim što je kasnije u svom školovanju bila kreativna u likovnom izričaju, svoju kreativnost dugi je niz godina ostvarivala i na sceni kao balerina i polaznica Osnovne baletne škole – Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec. Planira postati stomatologinja. O odabiru nastavka školovanja u Gimnaziji je kazala:

– Završila sam Osnovnu školu Pribislavec. Prvo sam jako željela ići u srednju baletnu školu. Ipak me nekako povuklo upisati se u Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec. Zbog pandemije i cijele te situacije nastava škole je većinom bila online i nekako je moja edukacija baleta stala. Školska godina prvog razreda srednje škole bila je naporna. Bilo je dosta prebacivanja s nastave uživo na online. Bilo je teško stvoriti radne navike, ali smo svi bili uporni i kad nam je bilo teško, nekako smo se uspjeli podići.

U prvom planu škola

Program u Križovcu vratio je Stjepanu u vrtićko doba te se rado sjetila tog vremena:

– Sjećam se da sam se jedno vrijeme u vrtiću igrala na tom kompjuteru. Striček Neno, kako smo ga zvali, pokazao nam je alate na računalu kojima možemo kreirati razne oblike. Mene je to jako zanimalo i sjećam se da sam se dosta igrala s tim crtežima. Sjećam se te simetričnosti koju sam imala mogućnost stvoriti na računalu i te mogućnosti dupliciranja elemenata. Mama mi je na svoj stari laptop instalirala također jedan alat za slikanje. Često sam se time igrala, dok nije došao ples i balet. A sad nemam previše hobija. U prvom planu mi je škola. Želim završiti školu s dobrim ocjenama i možda se upisati na fakultet stomatologije. Vjerujem da će doći vrijeme i za hobi.

Javna ustanova Međimurska priroda nastavlja s izvedbom kulturnih programa. U srijedu 30. lipnja u Centru Med dvemi vodami u Križovcu s početkom u 18 sati glazbeno predavanje „Štreka – metalna kralježnica Međimurja“ održat će Lea Šprajc i Janja Kovač.

Nenad Novak i Stjepana Posavec
Stjepana je uvjerena da će doći ponovo vrijeme i za njezine hobi aktivnosti za koje je djelom zaslužan i “striček Neno”