Slikovnica PLAVAC: poduhvat vrijedan pažnje

Kad bi svi ljudi na svijetu, kad bi sva djeca na svijetu… glase stihovi popularne skladbe o tome kako svi moramo stremiti i djelovati u pozitivnom smjeru. Plemenito djelo zamislite sami. Danas vam kratko skrećemo pažnju na slikovnicu koja potvrđuje da je određeno zaštićeno područje prirode “živo” ako je i umjetnički doživljeno. Spomenik prirode Bedekovićeve grabe doživjela je i umjetnički oblikovala djevojčica Gita Radiković iz međimurskog mjesta Šenkovca. Jedinstveni je to primjer razvijene ekološke svijesti i svojevrsnog ekoaktivizma već od najranije dobi.

Od profesionalaca se to očekuje, ali kad u svoju percepciju jedan spomenik prirode ugradi djevojčica osnovnoškolskog uzrasta, tada je to poduhvat vrijedan divljenja. A ako se silnice poslože na način da se iz svega izrodi i tvrdo ukoričena slikovnica, tada je riječ o poduhvatu na kojem bi autorici trebao čestitati i ministar zadužen za zaštitu prirode naše domovine, a ne tek jedan mali ravnatelj čija je ustanova pomogla spomenuti nakladnički projekt. Vjerujem(o) da će ministar uskoro poslati svoju čestitku…

Dotle, evo nekoliko osnovnih informacija o slikovnici PLAVAC. Nakladnički projekt odradila je Knjižnica i čitaonica Općine Šenkovec, tisak je dovršen u travnju 2021. godine, slikovnica ima 28 stranica u boji i tvrdi uvez. Gita je autorica pjesama, a ilustrator je njezin otac Goran.

Projekt ima i dodatnu vrijednost. Sve su pjesme, naime, dostupne i kao zvukovna knjiga na Gitinim web stranicama. Sve u režiji vrijedne obitelji Radiković.

Ovo je projekt – i to ne samo nakladnički projekt – o kojem će se još čuti, jer pred Gitom su još brojne stvaralačke godine. Stoga, upućujemo čestitke i ohrabrenje za daljnje projekte, uz obećanje da ćemo za ovakve ideje uvijek biti na raspolaganju. Na današnjoj djeci je budućnost prirode!