Sudaranje ptica i staklenih površina

Nedavna dojava o učestalom stradavanju ptica prilikom naleta na novoizgrađenu staklenu nadstrešnicu postavljenu na jednoj željezničkoj stanici u donjem Međimurju ponukala nas je da istražimo zašto se ptice zalijeću u prozore i druge staklene površine i kako ih od toga odvratiti.

Česta je pojava da se ptice sudaraju s raznim staklenim preprekama. Prozori i vrata, stakleni zidovi, bukobrani na autocestama, autobusna i druga stajališta… Sve su to potencijalno opasna mjesta za ptice koje se sudaraju s takvim reflektirajućim površinama napadajući svoj odraz u njima. Takva se ponašanja najčešće događaju u vrijeme sezone gniježđenja, a posljedice za ptice mogu biti kobne. Najčešće do sudara dolazi zbog refleksije neba ili okolnih stabala u staklu, pa su u kombinaciji s velikim brzinama prilikom leta takvi sudari uglavnom smrtonosni. S obzirom da su ovakvi slučajni sudari uglavnom rijetki, oni ne izazivaju veliku zabrinutost i relativno ih je lako spriječiti.

Za razliku od nenamjernih sudara s kobnim posljedicama, znatno češće dolazi do opetovanih namjernih zalijetanja ptica u prozore i druge staklene površine. Takvi sudari u pravilu nisu smrtonosni za ptice iako može doći do ozljeda kljuna ili iscrpljenosti, ali i uznemiravanja i zabrinutosti kod ljudi. Do takvih ponašanja najčešće dolazi u doba gniježđenja kad su ptice, posebno mužjaci, izrazito teritorijalni i vrlo srčano brane svoj teritorij od uljeza. U takvim slučajevima ptica svoj odraz u staklu prepoznaje kao konkurenta kojeg nastoji otjerati sa svog teritorija različitim metodama. Udaranje krilima i nogama, kljucanje stakla, grebanje kandžama i zalijetanje u staklo neki su od načina borbe protiv umišljenog protivnika, a kao i u stvarnoj borbi s pripadnicima svoje vrste, i u ovom okršaju može doći do različitih ozljeda.

Kako bi spriječili zalijetanje ptica u staklene površine, potrebno je smanjiti refleksiju odnosno mogućnost da ptica vidi svoj čisti odraz u staklu. Postoje razne metode kako to napraviti. Najlakše je u doba gniježđenja na napadnutim prozorima držati spuštene rolete ili staviti neku prepreku koja smanjuje refleksiju, ali propušta svijetlost, poput celofana ili folije. Moguće je objesiti prikladne trake ili ispred prozora postaviti teglu sa biljkama.

Ako se pak radi o većim reflektirajućim površinama poput staklene nadstrešnice iz uvoda ovog teksta, na takvim je mjestima najlakše nalijepiti naljepnice u obliku ptica grabljivica koje plaše ptice i trebale bi ih odvratiti od zalijetanja. Po dojavi o stradavanju ptica na novopostavljenom stajalištu, na zahtjev čuvara prirode i inspektora zaštite prirode, na nadstrešnicu su stavljene takve naljepnice. Nadamo se da će biti učinkovite i da neće doći do novih stradavanja ptica usred sudaranja.