Posjetite stazu Kuršanski lug

Staza duljine 1 000 m nalazi se na području Općine Nedelišće uz rijeku Dravu, unutar državne šume kojom upravljaju Hrvatske šume i zaštićenog područja Regionalni park Mura-Drava. Osim ulazne ploče, na stazi se nalazi 15 točaka s poučnim sadržajem o prirodi rijeke Drave. Svaka od interpretacijskih ploča posvećena je jednom od poginulih međimurskih policajaca u Domovinskom ratu. Poučna staza otvorena 08. rujna 2018. godine, a rezultat je timskog rada udruge IPA Međimurje te Međimurske prirode.

Prikaz rute poučne staze Kuršanski lug kod Gornjeg Kuršanca
Prikaz staze Kuršanski lug

Ako se pitate čemu trasiramo poučne staze odgovor je: zaštita područja. Već je otac interpretacije Freeman Tilden 1977. godine istaknuo: Interpretacijom do razumijevanja, razumijevanjem do poštovanja, poštovanjem do zaštite… Interpretacija ima za cilj otkriti značenje prirodnih i kulturnih resursa. Kroz brojne medije interpretacijom se povećava naše razumijevanje, uvažavanje te posljedično i zaštita baštine. Konkretno, kroz medij poučne staze želimo da se područje uvažava i posljedično štiti, jer onaj tko prepoznaje vrijednost u prirodi sigurno je neće uništavati.
Pozivamo vas da posjetite Kuršanski lug, prisjetite se stradalih međimurskih policajaca u Domovinskom ratu i naučite više o vrijednostima prirode uz rijeku Dravu kako bismo je očuvali za buduće naraštaje.

Odakle krenuti? U nastavku se nalazi link do lokacije gdje je ulazna info ploča i početak obilaska staze koji preporučujemo. Mjesto polaska je OVDJE.

Drveni okvir info ploče na ulazu u Kuršanski lug.
Ulazna info ploča