Gita i Niko zavrijedili izlet – rafting na Dravi

Ovogodišnji dobitnici nagrade Javne ustanove Međimurske prirode u kategoriji najbolja mlada čuvarica i najbolji mladi čuvar prirode jesu Gita Radiković iz Šenkovca i Niko Kozar iz Čakovca. Oboje su nadareni kreativci i prirodu promatraju kroz svoj dječji istraživački duh i znatiželju. Desetogodišnja Gita s ponosom potpisuje svoju prvu tiskanu zbirku pjesama „Plavac‟, a Niko vrijedno fotoaparatom bilježi divlje životinje i njemu zanimljive biljke te ih slaže u zanimljive print kolaže. Na prirodoslovnom kampu održanom na Matulovu gruntu u Frkanovcu Niko je poželio vidjeti kako i gdje uz obalu rijeke gnijezde bregunice. I želja mu se ostvarila.

Sudionici raftinga na Dravi (foto: Luka Bahun)


Javna ustanova Međimurska priroda odlučila je temeljem Nikinog pitanja i znatiželje dodatno nagraditi ovo dvoje osobite djece, ali i njihove roditelje koji im daju punu potporu u njihovoj strasti istraživanja prirode. Organiziran je rafting na Dravi u suradnji s agencijom More Adventure koja se specijalizirala za ekološke izlete. Spust u rafting čamcima krenuo je kod Svibovca Podravskog te se nastavio u smjeru prema Varaždinu. Tijekom plovidbe u dužini od 10 kilometara mladi čuvari prirode, njihovi roditelji i pridružena ekipa Međimurske prirode uživali su u ljepotama riječnih rukavaca, sprudova, raznolikom biljnom i životinjskom svijetu dravskog riječnog krajolika. Djeci je najzanimljivije bilo istraživati tragove dabra, a naravno s posebnim oduševljenjem su opazili na strmim obala rupe u kojima gnijezde ptice bregunice.

– Iz rafting čamca doživljaj prirode je posebno lijep, kazao je dječak Niko


Gita i Niko su savladali i vještinu rukovanja veslom u rafting čamcu, a veselju im nije bilo kraja kad se plovilo preko dravskih slapića. Sudionici raftinga bili su u vođeni sigurnim rukama i profesionalnim znanjima skipera Nikole i Luke. Bio je to, kako bi mladi čuvari prirode rekli: – Još jedan najbolji dan u životu!

Izletnike je priroda nagradila krasnim sunčanim danom (foto: Luka Bahun)