Spremaju se kuhače za 1. Eko kotlić na Trgu Međimurske prirode

U subotu 9. listopada 2021. godine u Križovcu će se održati kulinarska manifestacija pod nazivom Eko kotlić na Trgu međimurske prirode. Domaćin je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Bit će to prvo timsko gastro druženje na adresi Međimurske prirode uz pripremu i degustiranje hrane na otvorenom s eko predznakom.

Na sudjelovanje su pozvane ekološke udruge i srodni dionici koji svojim radom doprinose procesima zaštite prirode u Međimurskoj prirodi.

Velimir Bašek, glavni čuvar prirode najavljuje događaj i cilj manifestacije:

– Kroz neformalno druženje lakše ćemo razmijeniti iskustva i stavove, što će nam pomoći da u skoroj budućnosti zajednički lakše kreiramo Planove upravljanja za zaštićena područja prirode u Međimurskoj županiji. Ujedno, to će biti prilika da se udruge predstave posjetiteljima Centra Med dvemi vodami koji upravo subotom u najvećem broju dolaze u Križovec na razgled galerija Mura i Drava te brvnare Moj hrast Adam. Pripremljene porcije na ovom gastro druženju s eko „štihom‟ konzumirat ćemo zajedno na Trgu međimurske prirode te ih podijeliti posjetiteljima i namjernicama, bez naplate.

Eko kotlić nema natjecateljski karakter. Prijavljene ekipe, njih 11, s pripremom jela kreću u 10 sati, a jela će za konzumaciju biti spremna u 14 sati. Stoga u svoj hodogram ubilježite datum 9. listopada  i dođite na Trg međimurske prirode 1 u Križovec. Upoznat ćete sudionike Prvog eko kotlića u organizaciji Međimurske prirode i provjeriti koliko su vješti u pripremi jela. Nakon degustacije pripremljene hrane koja kreće u 14 sati, bit će organizirano s početkom u 15 sati stručno vođenje i razgled Centra Med dvemi vodami.

Gljivarsko društvo Smrčak 25. rujna predstavilo se izložbom gljiva u Čakovcu

U goste stižu i gljivari Smrčka

Bonus plus Prvog eko kotlića bit će i mini izložba Gljivarskog društva Smrčak iz Čakovca. Gljivari će posjetitelje upoznati s gljivama našeg podneblja, savjetovati oko determinacije vrste gljiva, a možda će pokoja (dakako jestiva) gljiva ciljano pronaći mjesto kao tajni sastojak u nekom od pripremljenih jela.

Sudionici manifestacije pridržavat će se svih preporuka vezanih uz epidemiju COVID-19 izdanih od strane Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom i higijenskih uvjeta prilikom pripremanja i konzumacije hrane te se isto moli i za sve pristigle posjetitelje manifestacije.

U slučaju lošeg vremena ili novih strožih mjera Stožera civilne zaštite RH koje će ograničavati okupljanja, manifestacija će se odgoditi.