Josip Grivec: Kockavica je plemenita, krhka i nježna poput košute

Tradicionalna manifestacija „Dani zlata i starih zanata‟ u organizaciji Općine Donji Vidovec održana je u subotu 11. rujna 2021. godine. Nakon svečanog otvorenja i nastupa KUD-a Donji Vidovec s malim i velikim folklorašima, Moto nautički klub „Vidovski zlatari‟ izveo je demonstraciju ispiranja zlata. Na glavnoj pozornici nastupili su potom polaznici glazbenih i plesnih radionica CulturCo, Martin Srpak i zbor umirovljenika. Svoje stihove predstavila je i Ana Nestić koja je vodila i program.

Završnica dana i programa bila je posvećena biljci kockavici. Predavanje na temu te zaštićene biljke održali su Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije i veliki zaljubljenik u ovu proljetnicu i Sara Kočiš, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode Javne ustanove Međimurska priroda.

Tema kockavice zasluženo je našla mjesto u programu Dana zlata i starih zanata

Josip Grivec je s ponosom naglasio kako Donjovidovčani itekako vode brigu o kockavici jer znaju kako se radi o zaštićenoj biljci te je u uvodnom dijelu predavanja podsjetio na nekoliko ugroza koje su zaprijetile opstanku ove rijetke proljetnice:

 – Mještani Donjeg Vidovca je ne  presađuju i to želim poručiti svima da ne rade. Jer ako kockavica ode iz svog staništa nema velike šanse da će na drugom lokalitetu uspijevati, a na pronađenom staništu je više neće biti. Šezdesetih godina prošlog stoljeća dogodila se na našem terenu velika melioracija koja je imala svoju povijesnu svrhu u smislu isušivanja močvara kojima je naš kraj bio okružen. Dijelom je bila pretjerana, pa se narušilo stanište kockavice sjeverozapadno od Donjeg Vidovca. Ta su polja bila izuzetno bogata kockavicama, ali je nakon te melioracije broj jedinki bitno smanjen. Onda se dogodila Hidroelektrana Donja Dubrava koja je poremetila razinu podzemnih voda i određena staništa kockavica su  prestala postojati. Srećom još uvijek raste na jednom području gdje postoji utjecaj Mure. Osobno svakog proljeća s veseljem obilazim to područje i fotografiram te prekrasne cvjetove. Mi je nazivamo i košuta. Taj je naziv došao zbog toga što je kockavica plemenita, krhka i nježna poput životinje košute. Drugo objašnjenje tog njezinog naziva je da su košute preko svojih kopita raznosile njezino sjeme na druga staništa. Vjerujem da je to najljepša biljka u ovom dijelu svijeta.

Autor izloženih fotografija: Josip Grivec

Sara Kočiš podsjetila je kako je ova zanimljiva biljka pripada porodici ljiljana te je zeljasta trajnica koja se razvija iz lukovice i naraste do 30 cm. Cvjetovi su zanimljivog i lako prepoznatljivog oblika, a krasi ih uzorak šahovnice – s tamnim purpurno smeđim i svjetlijim ružičastim i bijelim poljima. Život kockavice može trajati i do 30 godina. Ima je i na području Općina Donji Vidovec, Sveta Marija i Goričan te na određenim područjima u Hrvatskoj. Lokacije se ne otkrivaju jer je ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka prirodnog staništa.

Javna ustanova Međimurska priroda prati stanje kockavice svake godine u ožujku i travnju od 2012. godine.