“Ljuk” naš svagdašnji u Donjoj Dubravi

Crveni luk je povrće koje se u kulinarstvu koristi odavnina. Karakteriziraju ga brojna blagotvorna svojstva na organizam. Između ostalog djeluje antibakterijski posebice ako se vrlo usitni, a prema narodnoj predaji vrlo je koristan protiv gripe i prehlade. Unatoč činjenici što ima žestok, karakterističan miris i ljutinu međimurske su kuharice za njega pronašle mjesto u raznim jelima od juha, namaza, preko pita i pljeskavica, pa čak i u kolačima. Gotovo da danas nema jela u koja se luk barem malo ne dodaje.

Luk se osobito štuje u Donjoj Dubravi gdje se tradicijska sorta crvenog luka “dobravski ljuk” uzgaja unatrag 150 godina. Krajem kolovoza mještani Donje Dubrave već niz godina organiziraju “feštu” svom “ljuku” u čast, pa su u nedjelju 29. kolovoza održani 14. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje. Tom je prigodom u dvorištu Doma kulture Zala svoje proizvode predstavilo četrdesetak izlagača. Manifestacija u fokus stavlja “dobravski ljuk”, njegovu proizvodnju na tradicionalni način i očuvanje sjemena te potiče tradicijsku prodaju “ljuka” na proštenjima.

Budući da Donjodubrovčani svog kralja povrća uzgajaju na ekološki način, tijekom godine ova je manifestacija okupila i druge proizvođače ekoloških proizvoda koje posjetitelji mogu kupiti po vrlo prihvatljivim temama.  Ovogodišnje Dane “ljuka” organizirala je Općina Donja Dubrava i Duga, društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Čakovec.

Na štandu Međimurske prirode načelnik Varga i članice KUD-a Podturen

Načelnik Općine Donja Dubrava na svečanosti otvorenja Marijan Varga naglasio je kako se brendiranje “dobravskog ljuka”,  nastavlja ovom manifestacijom, ali i svim budućim aktivnostima u cilju poticanja proizvodnje i konzumiranje ove autohtone sorte luka.

Podsjetimo, 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske odobrilo je upis luka na Sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvanu sortu službenog naziva Dubravski crveni luk te je sorta istog naziva istovremeno upisana i u Zajednički katalog sorti poljoprivrednog bilja Europske unije.

Dobravski ljuk
“Dobravski ljuk” lijepe je crvenkasto-smećkasto-ljubičaste boje

Kako prepoznati “dobravski ljuk” ?

U prigodnom katalogu manifestacije “Gastronomical Heritage in the Mura Region EGTC” opisuje se izgled pravog dubravskog crvenog luka:

“Lukovice su srednje krupne, pravilnog okruglastog oblika s blagim konusnim sužnjem pri dnu. Promjer lukovica je većinom 65 mm, visine 55 mm i težine oko 100 grama. Lukovica je obavijena tankom crvenkasto-smećkasto-ljubičastom ovojnicom. Unutarnji mesnati listovi su bijeli s pokožicom ljubičaste boje. Odlikuje se intenzivnim mirisom, blago izraženom ljutinom i izuzetno aromatičnim okusom.”

S obzirom na to da ova manifestacija senzibilizira javnost u cilju širenja svijesti o vraćanju prirodi, na ovoj se manifestaciji predstavila i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode dijeleći promotivne materijale Ustanove i Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.