Na izvoru Mure – svetom mjestu Međimuraca

Početkom rujna djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda sudjelovali su na studijskom putovanju na izvor Mure. Nalazi se  u srcu Nacionalnog parka Hohe Tauern u Austriji. Izvire pod golemom stijenom na 1898 m n. v. i do izvora su planinareći stigli Velimir Bašek, Danica Turk, Sara Kočiš, Suzana Jambrošić, Mihaela Mesarić, Siniša Golub, Ivana Horvat i Roberta Radović. U Centru za posjetitelje Med dvemi vodami  u Križovcu između ostalog interpretira se rijeka Mura kao jedna od posljednjih bolje očuvanih europskih nizinskih rijeka te je navedeno studijsko putovanje bilo usmjereno ka upoznavanju ovog lokaliteta radi kvalitetnije interpretacije izvora Mure u radu s posjetiteljima.

izvor Mure

Rijeka Mura prožeta je u povijest i način življenja međimurskog kraja i čovjeka, stoga se slobodno može opisati kao sveto mjesto Međimuraca. Do planinarskog doma Sticklerhütte gdje je polazišna točka staze ka izvoru može se doći lokalnim kombi prijevozom. Staza do izvora iako se radi o većoj nadmorskoj visini prolazi lijepom dolinom, nema teških planinarskih detalja, pa do izvora mogu doći i obitelji s malom djecom. Osjećaj i doživljaj izvorišta rijeke Mure neprocjenjiv je. Na povratku u mjestu Muhr razgledan je Centar za posjetitelje (M)ursprung Natur im Fluss koji je posvećen izvoru rijeke Mura.

alpska dolina kroz koju se stiže do izvora

Drugog dana studijskog putovanja obiđen je još jedan Centar za posjetitelje s ciljem izviđanja i prikupljanja informacija o radu Centara u susjednim državama. Razgledan je Centar Triglavskega narodnega parka u naselju Stara Fužina, mjestu koje se nalazi u slovenskoj općini Bohinj. Sudionici studijskog putovanja također su bili na slapu Savica, izvoru Save Bohinjke. Slap Savica nalazi se na 894 m.n.v. i do njega vodi petstotinjak stepenica od Planinarskog doma Savica.

Centar za posjetitelje (M)ursprung Natur im Fluss
Centar Triglavskega narodnega parka
slap Savica