Planovi upravljanja – kome, čemu?

Ako ste jedan od onih „zelenih“ koji redovito prate naše kolumne, sigurno ste se susreli s pojmom plana upravljanja. Za one koji nisu – plan upravljanja zaštićenim područjem je strateški dokument javne ustanove kojim se utvrđuje stanje zaštićenog područja i područja ekološke mreže. Njime se određuju ciljevi upravljanja i čuvanja, aktivnosti za njihovo postizanje i pokazatelji provedbe plana. Donosi se za razdoblje od deset godina. Jednostavnije, u procesu smo planiranja budućnosti našeg zaštićenog područja. Kako želimo da naš Regionalni park Mura-Drava izgleda za deset godina, sad je pravo vrijeme za razmišljanje o tome. Želimo li da naša djeca znaju čitati tragove divljači u šumi ili pak gledati leptire na livadi, sad je pravo vrijeme za planiranje kako očuvati ta staništa.

Glavni stručnjak za facilitaciju Goran Gugić

Nedavno je, upravo na Trgu međimurske prirode u Križovcu, održana druga interna radionica za prvi od tri plana upravljanja. Okupilo se pet javnih ustanova za zaštitu prirode koje na svom području upravljaju Regionalnim parkom Mura-Drava. Osim njih, radionici su prisustvovale i djelatnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Irina Zupan i Mila Preradović, te stručnjaci iz firme Particip GmbH koji vode taj projekt. Radili smo na viziji područja, upravljačkoj zonaciji, koja će nam olakšati upravljanje područjem, i na swot analizi. To je analiza koja pomoću otkrivanja snage, mogućnosti, pritisaka i prijetnji nekog područja omogućava sagledati širu sliku o stanju tog područja.

Radionica je održana u dvorani Kukuvija u Križovcu

Nakon što su se javne ustanove usuglasile oko navedenih sastavnica, sad je bitno okupiti dionike s kojima treba pronaći zajedničku riječ. Prva od pet dioničkih radionica održat će se u Virovitici krajem mjeseca rujna. Hoće li se odazvati oni „najvažniji“ i hoćemo li dalje krenuti koračati u istom smjeru, znat ćemo vrlo uskoro.

Piše: Ivana Horvat, asistentica za planiranje

Više o internoj radionici pogledajte na You Tube kanalu Međimurske prirode OVDJE.