Centar Med dvemi vodami u 2021. godini

Bliži nam se kraj godine i prikladno se zbrajaju i oduzimaju postignuti rezultati u 2021. godini. Godina je započela kao još jedna neobična godina gdje se po prvi puta u 16 godina održala digitalna Noć muzeja kojoj se Centar priključio prvi puta. Iako digitalna djelatnici Centra uspjeli su dobrom organizacijom osigurati mogućnost obilaska posjetitelja uživo. Dok se većina muzeja, centara i ostalih institucija odlučila putem digitalnih platformi informirati o novostima u njihovom stalnom ili izložbenom postavu.

U veljači nam je stigla vijest da je Centar primio još jednu nagradu za dizajn. Na natjecanju Big SEE – where life is creativity u kategoriji Tourism design – Architecture and design as experience (Turistički dizajn – Arhitektura i dizajn kao iskustvo) Centar je osvojio prvu nagradu. Centar je za natjecanje nominirao autor dizajna interijera zagrebački Clinica studio d.o.o.

Otvorenjem Edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt, 10. ožujka 2021. godine, stara tradicionalna međimurska „hiža“ dobila je novo ruho i namjenu. Stvorena je nova turistička atrakcija u Međimurskoj županiji te su mnogi nahrupili da vide što se to skriva u Frkanovcu na kućnom broju 30. Kroz ljetno razdoblje održali smo 5 dana otvorenih vrata, ugostili 6 rezidenata te je sam Matulov grunt u prvoj godini posjetilo više od 3500 posjetitelja. Grunt je poslužio i kao mjesto održavanja Kampa za mlade čuvare prirode.

Organizirali smo 8 kulturno-umjetničkih i društvenih programa. Održana je izložba fotografija Filipa Lučina na temu “Od stabla do šume”, predstavljena je slikovnica Gite Radiković i multimedijalni rad Stjepane Posavec “Rapsodija o plavom” te su nam Janja Kovač i Lea Šprajc održale glazbeno predavanje „Štreka – metalna kralježnica Međimurja‟. Predstavljeno je i nekoliko knjižnih naslova: „Kratke šetnje u prošlost‟ Lare Černicki i Staše Forenbahera, “Što sam naučio na planini” Milana Majerovića – Stilinovića, „Alpinist‟ Borislava Aleraja te multimedijalno putopisno predavanje „Croatian Long Distance Trail‟ Nikole Horvata.

Godina je bila izazovna, trudili smo se događaje organizirati što je više moguće uživo kako bi posjetitelji osjetili doživljaj prostora. Centar je u 2021. godini posjetilo 5000 posjetitelja. Oko 100-njak grupa što školskih što članova udruga, izletnika, članova studijskih putovanja, turističkih agenata i ostalih pojedinaca. Održane su ljetne radionice za djecu školske dobi gdje su imali priliku naučiti više o prirodi kraja i zanimljivosti pojedinih više ili manje poznatih vrsta životinja i bilja.

Sve novosti vezane uz rad Centra posjetitelji mogu pratiti na službenoj internet stranici (https://med-dvemi-vodami.info/), služenom Facebook profilu (https://www.facebook.com/meddvemivodami) ili Instagram profilu (https://www.instagram.com/med_dvemi_vodami/?hl=hr).

Veselimo se druženju u idućoj 2022. godini!